PROTESTE CONSTANŢA. O imagine cât o mie de cuvinte. O tânără a ajuns virală pe internet după ce le-a cerut autorităţilor ''deschide-ţi şcolile''
Pandemia a afectat numeroase domenii, dar învăţământul a avut, poate, cel mai mult de suferit. Şcoala online a devenit o piatră de moară atât pentru elevi, cât şi pentru părinţi care au catalogat-o ca fiind un eşec. De multe ori, chiar elevii au fost cei care au reclamat faptul că orele petrecute în faţa calculatorului sunt inutile, iar copiii nu învaţă cum ar trebui.
O imagine cât o mie de cuvinte
Ultimele măsuri anunţate de Guvern pentru combaterea răspândirii COVID-19 au scos în stradă mii de români, în special tineri, în multe oraşe din ţară, printre care şi Constanţa. Cu toate acestea, manifestaţiile din oraşul de la malul mării par să se stingă uşor, dacă în prima zi, erau sute de oameni în stradă, ieri, în a patra zi de proteste, erau câteva zeci.
Dar Constanţa a oferit o imagine care a devenit virală pe internet. O tânără care protestează ţine în mână o pancartă pe care scrie ''deschide-ţi'', în loc de ''deschideţi''. La scurt timp, sute de oameni au distribuit imaginea şi le-au cerut autorităţilor să nu mai închidă şcolile pentru că "tinerii au nevoie de educaţie". Comentariile au fost numeroase:
"Chiar vă rugăm să deschideţi şcolile că rămân copiii analfabeţi'"
"Nu cred că doar şcoala online este de vină pentru că această tânără nu ştie să scrie corect gramatical, aceste lucruri se învaţă în clasele primare''
"A fost un eşec acest an şcolar''
"Mai bine s-ar repeta anul acesta că şi aşa nu au înţeles nimic din el"
"Ba la şcoală, ba acasă, ce să înţeleagă şi ei...''
"Cel puțin a avut curajul și demnitatea să iasă în stradă și să lupte pentru o cauză dreaptă, nu să stea să lâncezească acasă făcând poliție gramaticală pe internet"
"De apreciat forma corecta de plural articulat...copiii"
A patra zi de proteste la Constanţa
Protestele au început duminică la Constanţa şi au continuat şi ieri, pentru a patra zi consecutiv. Manifestaţii au loc în toată ţara faţă de măsurile impuse de Guvern pentru combaterea răspândirii COVID-19, pentru deschiderea unor sectoare de activitate, precum HORECA, dar şi faţă de partidele aflate la conducerea ţării: Continuă protestele la Constanța pentru a patra zi consecutiv. Un tânăr, bruscat de oamenii legii. VIDEO
A patra seară de proteste la Constanţa a început cu un incident. Jandarmii l-au culcat la pământ şi încătuşat pe unul dintre tinerii sosiţi în faţa Prefecturii. Tânărul a susţinut că incidentul a pornit de la faptul că nu a vrut să se legitimeze înainte de a transmite „live” pe pagina sa de Facebook dialogul cu oamenii legii. De asemenea, protestatarii au declarat că Jandarmeria îi opreşte pe oameni să vină la manifestaţie.
„Sunt măsuri preventive şi le explicăm oamenilor că siguranţa lor este prioritatea noastră. Este prioritar pentru noi să ajungă acasă, în siguranţă. Nu le interzicem protestatarilor să vină la protest. Înainte de începerea adunării publice, colegii mei au acţionat pentru a le explica măsurile preventive. Persoanele au fost informate în scop preventiv, pentru a nu deţine arme albe”, a declarat Răzvan Ivan, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei.
Un sondaj realizat de Asociaţia Împreună şi Consiliul Naţional al Elevilor arată cam cum se face şcoală în pandemie
Sondajul ”Percepţii despre calitatea educaţiei online”, realizat la sfârşitul anului trecut de Asociaţia Împreună şi Consiliul Naţional al Elevilor, arată că, majoritatea elevilor – 54% - a cadrelor didactice – 57%, precum şi a părinţilor – 62% - consideră că nivelul calităţii educaţiei oferite în anul şcolar 2020-2021 până în prezent este mai scăzut, comparativ cu nivelul calităţii din anul şcolar 2019-2020.
Sondajul relevă că majoritatea elevilor - 72% - şi cadrelor didactice - 67% - desfăşoară orele online conform orarului pe diferite platforme video.
”De când suntem în online, motivaţia mea pentru a învăţa este foarte scăzută. Consider că aceste ore online sunt inutile, nu învăţăm precum ar trebui, iar implicarea profesorilor nu este atât de intensă”, susţine un elev, participant la sondaj.
”Orele sunt prea multe, temele sunt multe şi imense. Orele mă obosesc psihic şi nu am motivaţia să particip la ele uneori. Nu înţeleg absolut deloc materiile şi pretenţiile sunt prea ridicate”, mărturiseşte un alt elev.
”Consider că singura competenţă dezvoltată de învăţământul online pentru elevi este cea de spectator. Camere oprite, microfoane oprite.... Indiferenţă totală”, afirmă un alt profesor.
Ca urmare a dificultăţilor întâmpinate de cadrele didactice în efectuarea orelor online, acestea sunt percepute de elevi ca fiind plictisitoare în proporţie de 29% şi inutile de către 17% din elevi.
Documentul mai arată că doi din 10 elevi se simt destul de inconfortabil cu participarea la orele online, iar 3 din 10 cadre didactice, cu livrarea orelor online. Un motiv de disconfort este deschiderea camerelor în timpul orelor.