dobroge.tv

Live

EXCLUSIV. Reporterii Dobrogea TV au găsit pe malul mării mai multe roci de tip beachrock, vechi de 30.000 de ani

29 martie 2021
Publicitate

Descoperire uluitoare făcută de reporterii Dobrogea TV! Mai multe roci de tip beachrock au fost găsite pe malul mării în zona de nord a stațiunii Mamaia. Specialiștii spun că acestea sunt vechi de 30.000 de ani. Cel mai probabil acestea au fost aduse din larg, de valuri, în urma procesului de înnisipare.

Procesul de înnisipare și lățire a plajelor scoate la suprafață fragmente de istorie. Valurile au adus la mal în aceste zile mai multe tipuri de roci de pe fundul mării.

Din sedimente foarte vechi. Astea au 30.000 de ani. Și faptul că e cimentată argumentează treaba asta, chiar și fauna de aici”, a declarat Glicherie Caraivan, geolog GeoEcoMar Constanța.

O simplă plimbare pe malul mării poate deveni o experiență inedită. Niciodată nu știi când poți descoperi o parte din istorie. În zona de nord a stațiunii Mamaia trecutul a fost adus la mal de valurile mării. Lucrările de înnisipare au scos la suprafață adevărate comori aflate în adâncurile mării de mii de ani. Colecționarii spun că primăvara este anotimpul perfect când poți găsi pietre și scoici de toate feluri.

S-a navigat, unele corăbii sau vase s-au scufundat și acum a ieșit ceva la suprafață. Oricum în trecut bănuiesc că țărmurile nu erau la limita asta. Era apă mai puțin întinsă și probabil că malurile locuite cândva au fost inundate”, spune un constănțean.

Sunt sub fosile. Și asta e natura. Din experință, umblând pe la 2 Mai, acum este momentul. Cine vrea să vadă scoici mai multe, cum arată, tot, acum e momentul”, spune un alt constănțean.

Așa s-a întâmplat și în cazul reporterilor Dobrogea TV, care în cursul zilei de luni, au descoperit pe malul mării, mai multe roci închise la culoare formate din faună tipică Mării Negre. Ulterior acestea au fost studiate de specialiștii în geologie care au ajuns la concluzie că pietrele au o valoare istorică importantă.

Cele două probe aduse de dumneavoastră provin din partea de nord a plajei Mamaia. Aceasta este o mostră foarte interesantă, în sensul că este un fragment, să-i zicem rocă. În termeni științifici este un beach rock, tradus ar fi rocă de plajă. Are o vechime de 25.000-30.000 de ani, poate chiar și mai veche. Întrucât, asociația de moluște indică un nivel numit surojian”, a mai declarat Glicherie Caraivan, geolog GeoEcoMar Constanța.

În urmă cu zeci de mii de ani litoralul se întindea pe o suprafață mult mai mare. Atunci ar fi apărut și aceste roci. Ulterior, marea a înghițit țărmul, iar pietrele au dispărut în adâncuri. Acum ele au fost scoase din nou la lumină datorită extinderii porțiunii de nisip.

O găsesc interesantă și confirmă faptul că provine dintr-o zonă în care noi înșine am indicat să se facă dragările, în speranța exploatării unor rezerve de nisip. Ceea ce găsim aici este, deci, un material mai vechi și, mai mult ca sigur, dată fiind și evenimentele care au loc actualmente, respectiv înnisiparea plajei, materialul este de o calitate destul de apropiată față de cele optime a fi folosite”, a mai declarat Glicherie Caraivan, geolog GeoEcoMar Constanța.

Marea Neagră reprezintă un adevărat muzeu de istorie. În adâncurile ei se află fragmente din nave eșuate, precum și mai multe tipuri de pietre care au erodat de-a lungul secolelor din munții Caucaz și au fost purtate de ape până în Marea Neagră.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233