Se modifică anul şcolar! Vacanţă de primăvară în perioada 2 aprilie – 4 mai, Evaluarea Naţională se decalează, iar vacanța de vară se micșorează
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă că vacanţa de primăvară va fi prelungită şi că va dura din data de 2 aprilie până în 4 mai. Examenul de bacalaureat va avea loc la datele stabilite, însă Evaluarea Naională se va decala şi va avea loc în perioada 5-8 iulie. Ulterior, la Antena 3, ministrul a precizat că actualul an şcolar se va încheia în 2 iulie, în loc de 18 iunie, cum era programat iniţial.
Sorin Cîmpeanu declarat la Antena 3 că în loc de două săptămâni de învățământ online în aprilie, elevii ar putea avea două săptămâni de prezenţă fizică în mai, acesta fiind unul dintre avantajele modificării structurii anului școlar.
"E vorba de o prelungire a vacanței de primăvară cu 2 săptămâni. Până acum era vacanța 2 – 11 aprilie pentru catolici, iar pentru ortodocsi până pe 9 mai. Am transferat 2 săptămâni din vacanța de vară în primavară. Învățământul online în clasele primare e greu de imaginat. Plus că în aprilie va fi vârful, oricum vor fi luate și alte măsuri, în loc de 2 săptămâni de învățământ online în aprilie, poți avea 2 săptămâni de prezență fizică în mai. E frustrant să alegi între două variante care nu sunt ideale, e frustrant să pui în balanță vacanța de vară, e frustrant să traverserzi această perioadă pandemică", a spus Ministrul Educației.
Astfel, semestrul al II-lea se va va încheia pe 2 Iulie, în loc de 18 iunie, cu excepția:
- elevilor clasei a VIII-a, care termină pe 25 iunie, în loc de 11 iunie
- elevilor clasei a XII-a care termină 18 iunie, în loc de 4 iunie
- învățământulului profesional și tehnic care termină pe 23 iulie, în loc de 9 iulie
Acesta a enumerat și câteva dintre avantajele acestei decalări, spunând că examenul de Bacalaureat se va desfășura la datele programate.
"Dincolo de aceste două săptămâni de vacanță de vară, care se mută primăvara, BAC-ul se va desfășura la aceleași date, Evaluarea Națională va începe pe 5 iulie. Această adaptare a calendarului are avantajul de a putea organiza și simularile pentru clasele a II-a și a IV-a. Un singur dezavantaj există, se micșorează vacanța de vară cu două săptămâni", a mai spus Cîmpeanu.
Examenul de Bacalaureat se va desfășura în perioada 28 iunie-1 iulie, cu afișarea rezultatelor finale pe 9 iulie, în timp ce Evaluarea Națională va avea loc în perioada 5-8 iulie.
Școlile vor rămâne deschise „cel puţin până la data de 1 aprilie”, a spus Cîmpeanu în conferința de presă de marți.
”Am propus modificări în structura anului şcolar. Propunând o vacanţă de primavără din 2 aprilie – 4 mai va cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice şi ortodoxe. Vacanţa de primăvara prelungită cu trei săptămâni, începând cu 2 aprilie până pe 4 mai. Astfel, perioada lunii aprilie, care este cea mai critică din perspectivă epidemiologică va beneficia de o scădere a mobilităţii”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Potrivit acestuia, al doilea avantaj este că examenul de bacalaureat se păstrează la datele planificate, cu prezenţă fizică, în perioada 28 iunie – 1 iulie probele scrise.
Singura diferenţă este că se vor echivala competenţele, cu excepţia celor din promoţiile anterioare care vor susţine competenţele digitale.
”Alt avantaj se regăseşte în păstrarea datelor pentru evaluarea la clasele a 4 şi a 6. La clasa a 2 vor fi programate în luna mai. Vom acorda importanţa cuvenită pretestărilor pentru PISA. Decalăm examenul de Evaluare Naţională, se va derula în perioada 5 iulie – 8 iulie, urmând ca admiterea în liceu să se facă după 8 iulie. Se păstreează toate datele iniţiale pentru titularizare şi definitivat”, a mai anunţat Sorin Cîmeanu.
Ministrul a precizat că ”suntem într-o situaţie în care e nevoie de decizii care să producă cât mai puţine perturbări”.
”Şcolile trebuie să se închidă ultimele dacă e nevoie. Nu considerăm îndreptăţită închiderea şcolilor şi lăsarea deschisă a altor locaţii”, a mai declarat Sorin Cîmeanu, precizând că a semnat ordinul care prevede intrarea în online a unităţilor de învăţământ doar la intrarea în carantină a localităţilor.
Ministrul a precizat, răspunzând unor întrebări, că decizia nu este luată pentru Bucureşti.
”Se ia la nivel naţional pentru orice localitate. Depăşirea pragului de 6 la mie nu generează intrarea în online a şcolilor”, a mai declarat ministrul.