dobroge.tv

Live

Pasarela Regală din Mamaia, doar o amintire: vechiul simbol al stațiunii va fi acoperit cu nisip

19 martie 2021
Publicitate

Mai pierdem încă un monument istoric: pasarela Regală din Mamaia, o bijuterie arhitectonică inaugurată de rege acum un secol, va fi acoperită cu nisip. Lărgirea plajelor și înnisiparea o vor înghiți fără milă, pentru că niciun minister n-a vrut s-o protejeze. Vechiul simbol al stațiunii Mamaia de care şi-au bătut joc toate autorităţile va rămâne doar o amintire.

Nu există constănţean sau turist care să nu fi surprins în vreo fotografie bijuteria arhitecturală şi nu puţini sunt cei care au sărit de pe planşee direct în mare. Povestea pasarelei din Mamaia începe în anii '30, când guvernanţii de atunci au decis să transforme Constanţa într-o staţiune de importanţă naţională.

Este un monument istoric, unic, poate în zona această. La momentul când ea a fost făcută era unicul bar maritim. Ea era prevăzută inițial și sunt în continuare și două tobogane pentru copii și adulți și-un punct de entertainment, era un debarcader, puteau să acosteze acolo bărci și șalupe”, a declarat Răzvan Pantelimon, istoric.

Pasarela din Mamaia, monument istoric, a fost abandonată imediat după Revoluţie. Recent, s-a pus iar în discuţie demolarea ei, dar, în urma presiunilor opiniei publice, autorităţile au decis să facă o expertiză să vadă dacă mai poate fi salvată. Inginerii au hotărât să o îngroape in nisip, pentru a o conserva pentru viitor când cineva o să o restaureze.

A fost luată în calcul reabilitarea ei pe uscat care este mult mai simplu decât ar fi în mediul marin pentru că sunt costurile asociate foarte mari și apoi mutarea pe segmente și readucerea pe o nouă poziție astfel încât să se refacă contactul cu marea a acestui monument”, a declarat Nicușor Buzgaru, Apele Române Dobrogea-Litoral.

Paradoxal, faptul că ea va fi îngropată e cel mai bun lucru care i se poate întâmpla. Nisipul o conservă ca într-o cutie impermeabilă. Ferită și de valuri și de vânt.

Până acum, instituțiile statului nu au găsit o soluție pentru a face ceva cu acea pasarelă, de a o reabilita, de a o pune în valoare. Să facem acolo un fel de scenă, să fie un spațiu pentru spectacole, pentru concerte”, a declarat Bogdan Bola, deputat.

Acum, monumentul este al Ministerului Turismului, și singura lui șansă să nu fie demolat este la Ministerul Culturii, care până acum nu a dat niciun semn că ar vrea să îl salveze.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233