CONSTANŢA. Începe reabilitarea unui monument unic în ţară: mormântul Hypogeu, comoara de sub vechiul Tomis
O comoară care de ani de zile zace în paragină va fi reabilitată. Luna aceasta, vor începe lucrările de descărcare de sarcină arheologică la mormântul pictat (Hypogeul) de la Constanţa, de pe strada Mircea cel Bătrân, procedură obligatorie înainte de reabilitarea propriu-zisă.
Zona respectivă, situată în afara zidurilor vechii cetăţi Tomis, este una de morminte.
„Suntem departe de zidul cetăţii şi sperăm să mai descoperim morminte. Dar pot apărea şi surprize. Este posibil ca civilizaţiile ulterioare să fi construit aici ceva“, a declarat directorul interimar al Muzeului de Istorie şi Arheologie Constanţa, Aurel Mototolea, pentru adevarul.ro.
După descărcarea de sarcină arheologică a terenului va începe reabilitarea mormântului (Hypogeu), urmând ca acesta să poată fi admirat de vizitatori.
Cum intrarea nu este posibilă, spaţiul fiind foarte îngust, pe clădirea ce va fi ridicată deasupra nivelului solului vor fi proiectate imagini din interiorul mormântului. Reabilitarea Hypogeului are o valoare de 4.413.750 lei fără TVA, fonduri UE.
Mormântul, care datează din secolul IV, din perioada lui Constantin cel Mare, a fost descoperit în 1988, în timpul unor lucrări edilitare, de către arheologii Constantin Chera şi Virgil Lungu. În interiorul cavoului, aflat sub nivelul actual al solului, au fost descoperite în sicrie de lemn corpurile a patru morţi, un schelet în stânga intrării şi altul, de copil, într-o amforă spartă. De mare valoare este pictura de pe pereţi, cu influenţe atât păgâne, cât şi creştine.
Sursă foto: adevarul.ro