Municipiul Constanța, la un pas de carantină: numărul cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 crește alarmant
Rata infectării cu SARS-CoV-2 este într-un trend ascendent, la malul mării! Astăzi indicele este foarte aproape de 5 la mia de locuitori, iar ca orașul să ajungă la carantină mai este doar un pas. Autoritățile speră ca rata infectării cu noul coronavirus să scadă, însă în cazul creșterii, aceștia iau măsuri. Restricțiile impuse în cazul carantinării sunt greu de suportat de locuitorii care nici nu vor să mai audă de așa ceva.
Străzi aproape pustii, oameni închiși în case și bătrâni care abia ajungeau la poștă să își ridice pensiile în maximum două ore și numai pe baza unei adeverințe, sunt momente pe care locuitorii orașului ar putea să le retrăiască în cel mai scurt timp.
Incidența cazurilor de coronavirus din municipiul Constanța continuă să crească, aceasta ajungând miercuri foarte aproape de 5 la mia de locuitori. Situația devine îngrijorătoare având în vedere că intrarea în carantină se face odată ce incidenţa atinge pragul de 6 la mia de locuitori.
„Așa cum s-a produs și la sfârșitul anului trecut, instituirea stării de carantină are la bază o analiză de risc care ia în calcul, pe lângă alți factori și rata de incidență. După ce trecem de pragul de 6 la mie, în ceea ce privește rata de incidență, dacă va fi cazul, sperăm să nu fie cazul, dar dacă totuși se va ajunge acolo, se va demara analizarea factorilor care conduc la necesitatea instituirii carantinei. Aici mă refer la factori care țin de numărul de spitale existente, de numărul de locuri, atât în paturi COVID, cât și în paturile ATI, precum și la alte elemente de importanță mai mare sau mai mică care contribuie la definitivarea acestei analize”, a declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.
Măsura carantinei presupune ca orice deplasare în afara locuinței să se facă pe baza unei declarații pe propria răspundere. Lucru despre care oamenii nici nu vor să mai audă.
Reporter: Cum că este circulați cu adeverință, doar pentru urgențe?
Constănțeancă: Foarte greu. Pentru că noi ne ducem la serviciu. Vă dați seama, trebuie să ai în fiecare dimineață și seara adeverință. În cazul în care pleci și ai uitat-o ești sancționat. Aici nu ne place deloc.
„Nu sunt de acord dar știți cum e. Dacă de sus vine ordinul. Altfel ne ia bănuții dacă nu. Aia e problema. Ne iau banii dacă nu respectăm”, spune un constănțean.
„Bucuroși le-om duce toate de e pace ori război. Păi dacă e lege, unde-i lege nu-i tocmeală”, spune un alt constănțean.
O eventuală carantinare a municipiului ar putea falimenta antreprenorii care activează în domeniul HoReCa. Cu greu, o parte dintre ei s-au reprofilat sau au ales varianta delivery.
„Nu ne dorim dar ne așteptăm și la acest aspect. Deja am luat măsuri. Am închis terasa. Încasările sunt foarte mici pe delivery, toate restaurantele s-au reprofilat pe delivery și clienții s-au împărțit să spunem așa. Încasările sunt foarte mici. La limita supraviețuirii. Noi, din 24 de angajați, mai avem patru”, spune Luminița Vrabie, șef de restaurant.
„Dacă se întâmplă treaba asta cu siguranță o să se rateze deschiderea de sezon. O să fie o lovitură destul de grea pentru noi, cei din restaurante. Sunt aceleași măsuri care sunt luate de un an de zile aproape și aceleași trenduri ascendente și înseamnă că ceva nu se întâmplă corect și unele măsuri nu sunt luate cum trebuie. Nu cred că restaurantele sunt cele care produc aceste infectări. Nu cred că lumea se îmbolnăvește fix din restaurante și atunci când se închid terasele și tot ce înseamnă HoReCa o să scadă numărul de infectări așa de dramatic”, a declarat George Țicu, manager restaurant.
De asemenea, în ceea ce privește centrele comerciale, se va limita accesul persoanelor, astfel încât să se asigure opt mp/persoana cu respectarea normelor de distanţare.
„A fost o perioadă de șase săptămâni în care au existat filtre la intrările și ieșirile din oraș, au existat patrule mobile pe tot parcursul zilei. Au fost restricții în ceea ce privește intrarea în localitatea Constanța și în toate localitățile care au fost carantinate la nivelul județului. Și, bineînțeles, o restricție care există și în momentul de față. Aceea a interzicerii circulației pe timp de noapte”, a mai declarat Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.
Și incidența pe județ a crescut alarmant. Indicele a fost miercuri, la 3.19 cazuri la mia de locuitori.