dobroge.tv

Live

Pesta porcină africană face ravagii în județul Constanța: trei localități sunt în carantină din această cauză

17 martie 2021
Publicitate

Pesta Porcină face din nou victime la Constanța! În trei comune din județ inspectorii DSV au descoperit focare de infecție. După ce mai multe exemplare au fost găsite moarte de către fermieri, aceștia au sesizat medicii veterinari din localitate. În urma analizelor inspectorii au constatat prezența virusului gripal la animale. După sacrificare, gospodăriile au fost dezinfectate, însă localitățile se află în continuare în carantină.

Pesta porcină africană a ajuns și în județul Constanța. Fermierii din Negru-Vodă - Darabani, Săcele și Castelu se confruntă cu un nou episod de gripă la animalele din gospodării. Patru focare au fost identificate în exploataţiile din cele trei comune.

Am chemat doctorul: domne, ce le dați de mâncare, ce nu știu cum. I-am dat obișnuit, haide că au mai venit niște d-ăștia ambulanți pe stradă, să fi luat niște porumb, poate alterat. Dar nu se vedea. Am zis: domne, nu se poate. M-am dus la Independența, haide moșule, haide doctore, haide să vedem. Nu se poate. A venit. Între timp, mi-a murit una, slabă, gestantă”, a declarat Virgil Petcu, fermier.

Fermierul spune că o scroafă și cinci pui au fost uciși în urma controlului DSV. De asemenea, acesta susține că i-au fost confiscate spre distrugere și pungile cu carne de porc din congelator.

După mintea mea: domne, intoxicație zic. Era foarte constipată. Avea roșul ăla specific toxiinfecției. Și așa mai departe. Nu l-a trecut prin laborator. N-a mai trecut mult timp, mi-a mai murit o scroafă. Haide, mă, doctore, vino la mine. Aceleași simptome”, a mai declarat Virgil Petcu, fermier.

Simptomele sunt extrem de vizibile, spun medicii. Porcii își pierd pofta de mâncare, au urechile și coada îndreptate în jos și prezintă pete roșii în zona urechilor, dar și pe abdomen.

În zonele cu focare, inspectorii Direcției Sanitar Veterinare au pus sub supraveghere exploatațiile, au ucis animalele bolnave și au dezinfectat gospodăriile. Și primarii au luat măsuri.

Au fost trei morți. Noi i-am luat și i-am îngropat. După ce au fost recoltate probele. S-a confirmat că au pestă porcină africană. În fermă mai erau încă șase animale care au fost ucise. Acum suntem în carantină”, a declarat Petre Urziceanu, primar Negru-Vodă.

Oamenii și-au luat măsuri de prevenție pentru ca această gripă să nu ajungă și la ei în gospodărie. Cheltuielile lunare pentru întreținerea porcilor ajung chiar și la 3.000 de lei.

Luăm măsuri cât putem ca să nu avem această problemă. Și pentru alte boli posibile cu care se pot îmbolnăvi porcii. Sperăm să trecem peste aceste probleme cu care se confruntă alți fermieri și alte localități din apropierea localității noastre”, spune o localnică.

România înregistrează 428 de focare active de pestă porcină africană în 36 de judeţe. Primul caz a fost semnalat în 2017. De atunci și până în prezent au fost diagnosticate peste 5.000 de cazuri.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233