Valeriu Gheorghiţă a explicat ce se întâmplă cu persoanele programate la vaccinarea cu serul AstraZeneca dacă acesta va fi retras
Preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiţă, explică faptul că persoanele care sunt programate deja pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca nu îşi vor pierde prioritatea şi vor fi imunizate cu alte seruri, în situaţia în care Agenţia Europeană a Medicamentului va decide suspendarea la nivel european a folosirii acestui ser, scrie news.ro.
Întrebat ce se întâmplă cu persoanele deja programate pentru vaccinare cu serul AstraZeneca în situaţia în care EMA va retrage autorizaţia acestuia, Valeriu Gheorghiţă afirmă că acestea vor primi alt ser.
„Ne-am gândit la toate scenariile posibile. Da, din dozele suplimentare pe care urmează să le primim în următoarele săptămâni vom putea asigura accesul acestor persoane deja programate, care o parte din ele erau programate de săptămâni în urmă. Încercăm să acoperim necesarul de vaccinuri pentru toate persoanele care sunt programate, în momentul de faţă, în platformă. Doar repet, dacă va fi cazul, deşi este improbabilă această decizie”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă.
El a precizat că decizia României a continua folosirea acestui ser până la pronunţarea autorităţii medicale europene cu privire la el, deşi alte state au suspendat folosirea vaccinului, nu reprezintă lipsă de responsabilitate.
„Faptul că România a decis continuarea nu înseamnă o lipsă de responsabilitate pentru cetăţenii proprii. Au fost luate, în cadrul şedinţei (...) toate aspectele legate de importanţa şi de beneficiul vaccinării. Ceea ce cântăreşte în continuare foarte mult este poziţia Agenţiei Europene a Medicamentului, instituţia care a acordat punerea pe piaţă a acestui vaccin şi care ieri a continuat să recomande vaccinarea cu vaccinul de la compania AstraZeneca”, a explicat el.
El a precizat că decizia statelor care au suspendat utilizarea acestui ser este „un semnal puternic la nivel european, însă aplicând aceeaşi paradigmă ar fi trebuit să fi luat aceeaşi decizie pentru mai multe tipuri de vaccinuri”, el dând exemplul situaţiei din Norvegia, unde mai mulţi bătrâni au decedat supă inocularea serului Pfizer, iar vaccinarea a continuat.
Gheorghiţă a menţionat că autorităţile sunt preocupate de sănătatea publică şi de cea a fiecărui individ, dar a precizat că decizia de a nu suspenda vaccinarea cu acest ser este una „înţeleaptă”.
În ceea ce priveşte planurile de viitor pentru derularea campaniei de vaccinare, acesta a precizat că autorităţile au în vedere „pentruînceput” operaţionalizarea a 20 de centre mobile de vaccinare şi că îşi vor îndrepta atenţia care zonele cu o incidenţă ridicată a cazurilor.
„Pe măsură ce vom avea suficiente doze vom încerca să operaţionalizăm încă 20 de centre mobile, practic să avem câte un centru în fiecare judeţ”, a afirmat el.
Întrebat când vor putea fi programate persoanele care se află în prezent pe lista de aşteptare, Valeriu Gheorghiţă a răspuns că „probabil din luna aprilie”, arătând că este posibil ca în unele centre cei care se află pe lista de aşteptare să fie chemaţi la imunizare „chiar mai repede”.
Sursă foto: gov.ro