dobroge.tv

Live

FILMUL OPERAȚIUNII DE SALVARE

Drama naufragiului, prin ochii comandantului GSP, Victor Marina: „Mulțumim lui Dumnezeu pentru că am ajuns la timp pentru cei 10”

12 martie 2021
Publicitate

Joi dimineața nava Volgo Balt 179 ar fi trebuit să ajungă în Portul Constanța. La 146 de kilometri în larg, aceasta a naufragiat. Totul s-a întâmplat în apele internaționale. Ambarcațiunea nu a avut nicio șansă în fața valurilor înalte de patru metri și a vântului puternic și s-a rupt în două. „Am auzit doar că „ne scufundăm”, după care liniște totală”. Este mesajul de SOS care a fost auzit de membrii echipajul GSP Falcon. După ce au primit acordul, aceștia au început o adevărată misiune de salvare. Momentele prin care au trecut sunt demne de filmele de Hollywood. Prin ce au trecut membrii echipajului GSP Falcon și cum s-a desfășurat întreaga operațiune, ne poveste chiar comandantul navei Victor Marina.

Am recepționat acel mesaj de Distress, în VHF, DSC mai întâi. Apoi fonie, nu am reușit să răspundem apelului în fonie întrucât nu a mai răspuns nimeni. De cealaltă parte. Am auzit doar că „ne scufundăm”, după care, liniște totală. La chemările noastre nu a răspuns nimeni. Am ajuns în jurul orei 06.50, când am văzut prima plută. Trebuie să recunosc că am fost deosebit de bucuros că am văzut pluta. Deși nu au emis niciun fel de semnale vizuale, auditive. Nu au folosit în niciun fel mijloacele de semnalizare din plută.

De fapt, la apropierea de plută am constatat că era un singur supraviețuitor în plută. Ridicarea acestuia la bord s-a efectuat cu un mijloc specific transportului de personal în proiectele off-shore, un coș de persoane. Persoana era bineînțeles șocată de cele întâmplate, dar în bună condiție fizică, fără răni.

La această operațiune și la insistențele noastre a participat și nava Ana Spy. După această primă persoană recuperată din plută, nava Ana a observat în apropiere alte persoane, plutind în apă, unele dând semne de viață, altele nu. Din fericire, majoritatea erau în viață. Am găsit un grup de șase persoane, care stăteau așa cum trebuiau să stea, împreună. A fost mai ușor de urmărit, tot cu acel coș de transfer de persoane i-am ridicat la bord, pe toți odată. Urmând apoi să ne mișcăm în direcția celorlalte persoane care erau văzute în apă, dar singure. Am reușit să-i recuperăm pe ceilalți din apă. 10 persoane în viață, dintre care una, acea fată, care era rănită la nivelul feței. O rană, se vedea, stată în apa de mare deci momentul abandonului.

De tot triajul și starea de sănătate a naufragiaților s-a ocupat medicul navei. După ce am recuperat din apă cele 10 persoane în viață am văzut-o pe a 11-a persoană. S-a dovedit după aducerea la cort a fi neresuscitabil. E vorba de electricianul navei. După aducerea la bord, operațiunea a fost în contact direct Emarccyy Constanța și cu conducerea companiei GSP.

Între timp, la cererea medicului navei, care a observat starea fete degradându-se, răspundea din ce în ce mai greu la interacțiunea cu el, acuza dureri de cap din ce în ce mai puternică, dezorientare, am sunat la companie. Am solicitat organizarea evacuării de urgență, lucru ce a fost pus în mișcare pot să zic, instant. A venit într-un timp foarte scurt elicopterul GSP. A venit medicul de la țărm, un asistent, au preluat persoana în cauză. Totul s-a desfășurat foarte rapid. Șansele de supraviețuire se diminuează cu fiecare ore, în condiții de vreme deosebit de rece și cu vânt. Chiar dacă supraviețuitorii erau îmbrăcați în costume de imersiune, totuși au și ele o limită.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru că am ajuns la timp pentru cei 10. Ne pare deosebit de rău că nu am putut să-i salvăm și pe ceilalți trei. Nu știu cât ar mai fi supraviețuit în apă. Nu vreau să fac presupuneri dar oricum erau șocați. Acum și psihic, fizic erau înfrigurați. Au fost imediat introduși în spital, într-o încăpere încălzită. Li s-au dat haine curate, călduroase, combinezoane de iarnă practic.

S-a confirmat după câteva ore, oamenii se simțeau bine, nu acuza nimeni niciun fel de durere. Din păcate nu am putut să comunicăm prea mult datorită necunoașterii limbii engleze de către marinarii ucrainieni. Atât doar am înțeles că nava s-a rupt în două. Au fost două momente. Prima dată, din ce am înțeles, un zgomot puternic, în care au observat deformarea navei. S-au adunat toți la locul de adunare și până să apuce.. au lansat plutele de salvare, barca de salvare pe care o aveau era nefuncțională, din declarațiile lor. Au lansat plutele de salvare dar când să apuce să se îmbarce în plute, nava s-a rupt de tot în două. Din ce am înțeles, nu știu dacă e adevărat sau nu, practic s-a unit prova cu pupa și s-a dus instant la fund, încărcat fiind cu cărbuni.

La fața locului nu am găsit prea multe resturi plutitoare. Câteva lemne. Nu am văzut pete de motorină. Dar, cu siguranță nu era nicio navă în stare de plutire în zonă. Niciun Volgo Balt în stare de plutire”, a declarat Victor Marina, comandant GSP Falcon.

Victor Marina este la comanda navei GSP Falcon de un an. După absolvirea Institutului de Marină Civilă din Constanța (actual UMC), Victor Marina a acumulat 24 de ani experiență în domeniu, dintre care 9 la GSP. Acesta are 47 de ani și trei copii.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233