dobroge.tv

Live

​​Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgență a decis: CONSTANŢA reintră în scenariul roşu. Ce se întâmplă cu școlile, restaurantele și casele de pariuri. LISTA NOILOR RESTRICŢII

10 martie 2021
Redactia DTV
Publicitate

​​Comitetul Judeţean pentru Situații de Urgență (CJSU) s-a reunit astăzi, de la orele 13.00 pentru a decide noile măsuri după reintrarea municipiului Constanţa în „zona roșie ”de COVID-19. Astfel, a fost votată hotărârea nr. 36.

Oraşul Constanţa reintră în scenariul roşu după ce rada de incidenţă a trecut de cifra 3. În cursul zilei de marți, 9 martie a.c., rata de infectare în municipiul Constanța a fost de 3,11 la mia de locuitori. Trendul este unul crescător și astăzi.

„Urmare a întrunirii CJSU s-a constat depășirea ratei de incidență de 3 la mie, ceea ce înseamnă că automat sunt vigoare măsurile specifice acestui prag. Am intrat în scenariul roșu. Cele mai de impact măsuri sunt cele legate de operatorii economici care prepară hrana în spații închise, mă refer la restaurante. Ei vor avea voie să funcționeze doar în sistem delivery sau la terase, în spații deschise. Măsurile vor intra în vigoare din această noapte, de la ora 00.00, și se vor menține pe o perioadă de 14 zile. La finalul acestei perioade, în funcție de rata de incidență care va exista la momentul respectiv, să se ia măsurile aferente. De asemenea, se interzice funcționarea sălilor de spectacole, a cinematografelor, teatrelor și ale instituții de acest gen. Sălile de jocuri de noroc sunt interzise, putând funcționa doar vânzătorii de bilete de tip LOTO și bilete de pariuri, dar doar pentru a achiziționarea acelor bilete, iar după aceea trebuie părăsită incinta”, a declarat prefectul Silviu Coșa.

Școlile vor funcționa și la depășirea pragului de 3 la mie, până la depășirea pragului de 6 la mie, dar într-un sistem hibrid, pentru elevii din clasele terminale.

În afară de Constanța, în scenariu roșu mai sunt cinci localități: Vulturu (incidență 0), Mihail Kogălniceanu (incidență 2,46), Ion Corvin (incidență 2,96), Crucea (incidență 3,61) și Valu lui Traian (incidență 3,70), a anunțat Prefectura Constanța.

ANEXA 4 – Măsuri aplicabile în U.A.T.-urile în care incidenta cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori

1. Se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spațiile publice închise și deschise. Este permisă înlăturarea acesteia pentru perioade scurte de timp în vederea fumatului, consumului de produse alimentare sau băuturi în afara teraselor, cât și pentru desfășurarea activităților sportive individuale sau altor asemenea activități, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și la minim 2 metri față de alte persoane.

2. Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte este interzisă.

3. Organizarea şi desfăşurarea spectacolelor de tipul drive-in este interzisă.

4. Organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale este interzisă.

5. Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, este interzisă.

6. Activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare, se desfăşoară doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unităţi.

7. În situaţia în care activitatea operatorilor economici prevăzuţi la pct. 5 şi 6 este restricţionată sau închisă, se permite prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective.

8. Operatorii economici prevăzuţi la pct. 5 şi 6 vor respecta obligaţiile stabilite prin ordin comun al ministrului sănătăţii şi al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri nr. 1493/2788/149/2020 pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2 pentru activităţile de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în unităţile de alimentaţie publică de tipul restaurantelor şi cafenelelor din interiorul clădirilor, precum şi în spaţiile special amenajate din exteriorul clădirilor.

9. Activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc este interzisă.

9.1. Funcționarea operatorilor din domeniul jocurilor de noroc care comercializează bilete de tip LOTO, pariuri și lozuri, este permisă doar pentru activitatea de vânzare a acestora, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară (H CNSU 60/17.12.2020).

ANEXA 5 – Măsuri specifice pentru activități sportive

Pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2 sunt interzise organizarea şi desfăşurarea de mitinguri, demonstraţii, procesiuni, concerte sau alte tipuri de întruniri în spaţii deschise, precum şi a întrunirilor de natura activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive sau de divertisment în spaţii închise, cu excepţia celor organizate şi desfăşurate potrivit pct. 2-4.

Activităţile de pregătire fizică în cadrul structurilor şi bazelor sportive, definite conform Legii educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000, cu modificările şi completările ulterioare, constând în cantonamente, antrenamente şi competiţii sportive organizate pe teritoriul României, pot fi desfăşurate numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii nr. 1219/1634/2020 pentru aprobarea regulamentelor privind condiţiile necesar a fi respectate pentru accesul în bazele sportive, în vederea practicării sporturilor individuale în aer liber, pentru practicarea sporturilor de echipă în aer liber, pentru reluarea activităţii de nataţie în bazinele acoperite şi în aer liber din România, în vederea desfăşurării activităţilor sportive în spaţii închise, respectiv desfăşurării activităţilor de pregătire fizică în săli de fitness şi aerobic.

Competiţiile sportive se pot desfăşura pe teritoriul României fără spectatori, numai în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului tineretului şi sportului şi al ministrului sănătăţii nr. 1219/1634/2020 pentru aprobarea regulamentelor privind condiţiile necesar a fi respectate pentru accesul în bazele sportive, în vederea practicării sporturilor individuale în aer liber, pentru practicarea sporturilor de echipă în aer liber, pentru reluarea activităţii de nataţie în bazinele acoperite şi în aer liber din România, în vederea desfăşurării activităţilor sportive în spaţii închise, respectiv desfăşurării activităţilor de pregătire fizică în săli de fitness şi aerobic.

În condiţiile pct. 2, se permite desfăşurarea de către sportivii profesionişti, legitimaţi şi/sau de performanţă a activităţilor de pregătire fizică în bazine acoperite sau aflate în aer liber, iar activităţile de pregătire fizică în spaţii închise sunt permise numai cu respectarea regulilor de distanţare între participanţi, astfel încât să se asigure minimum 7 mp/persoană.

La nivel naţional, starea de alertă se prelungeşte. Circulația după ora 22.00 va fi restricționată

Premierul Florin Cîțu a declarat, miercuri, 10 februarie, că se va aplica interdicția de circulație noaptea, cu o oră mai devreme, de la ora 22, dar că nu este cazul de alte noi restricții. El a afirmat că au fost mai multe propuneri de restricții, printre care închiderea mall-urilor în weekend, dar că nu a acceptat.

„Se prelungește starea de alertă, nu e cazul de noi restricții. Va fi adoptată măsura ca circulația după ora 22.00 să fie restricționată. Restricția aceasta va face diferența, veți vedea. Magazinele vor fi deschise până la 21.00.Au fost propuneri cu mai multe restricții, printre care închiderea mall-urilor în weekend. Propunerea a venit de la specialiști în epidemiologie.Nu am acceptat, nu mergem în direcția asta.Știu că există mai multe persoane care încearcă să restricționeze, dar eu cred că acum România se descurcă foarte bine. O să avem o lună cu mai multe doze de vaccin.Nu luăm în calcul niciun lockdown. Și înainte de Crăciun ați fost bombardați cu informații că va fi lockdown în România, nu a fost luat și lucrurile merg foarte bine. Au fost estimări că vom avea 10.000 de cazuri de infectare în martie, nu suntem acolo. Estimările sunt estimări, nu s-au adeverit”, a spus premierul.

Sursă foto: stirilekanald.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233