dobroge.tv

Live

TOT MAI APROAPE DE SCENARIUL ROȘU

Restaurantele, la un pas de colaps din cauza ratei de incidență care crește alarmant în municipiul Constanța

04 martie 2021
Publicitate

Rata de infectare cu noul coronavirus este în creștere atât la nivelul municipiului cât și a județului Constanța. Prefectul Silviu Coșa a atras atenția că dacă incidența îmbolnăvirilor va trece de 3 la mia de locuitori, vor fi închise restaurantele, sălile de spectacole, cinematografele. Managerii îşi fac planul în cazul unui nou val de restricţii ca să nu îşi piardă afacerile.

Aproape o lună a ţinut minunea pentru patronii restaurantelor de la malul mării care din cauza pandemiei ori au falimentat, ori s-au reprofilat, iar unii cu greu au reuşit să îşi menţină afacerile pe picioare. Pe lângă faptul că profitul din încasări a fost cu 80% mai mic decât în perioada dinaintea restricţiilor, aceştia au depus eforturi suplimentare să îşi păstreze angajații.

În acest moment restaurantele funcţionează la capacitate de 30 %. Managerii se tem însă că un nou val de infectări cu SARA-CoV-2 le vor închide din nou afacerile.

Incidenţa infectării cu noul coronavirus creşte de la o zi la alta, iar statistica autorităţilor este îngrijorătoare. Rata anunțată joi la nivelul municipiului Constanţa a fost de 2,89, iar pe judeţ de 1,85.

Trei la mie în municipiu înseamnă, în primul rând, închiderea restaurantelor, teatrelor, sălilor de spectacole. Vor fi închise în momentul în care în 48 de ore de la depăşirea pragului de 3 la mie, CJSU este obligat să constate această depăşire a pragului şi, implicit, setul de măsuri aferente”, a declarat prefectul Silviu Coşa.

Managerii de restaurante nici bine nu au reuşit să îşi adune forţele şi să îşi cheme angajaţii la serviciu, că zilele acestea se gândesc din nou la soluţii financiare în cazul unui nou val de restricţii. Odată cu patronii, şi angajaţii sunt nevoiţi să treacă iar prin momente de cumpănă: locul de muncă le este din nou compromis şi fie se reprofilează, fie intră în şomaj tehnic.

Reporter: V-ați așteptat la încă un val?

Luminiţa Vrabie, şef restaurant: Nu. Sigur nu ne-am așteptat.

Reporter: Ce se va întâmpla cu angajații dacă se va închide din nou restaurantul?

Luminiţa Vrabie, şef restaurant: Noi sperăm să rămânem în aceeași formulă. Mai avem colegi în șomaj tehnic dar sperăm să rămânem aşa.

Chiar dacă ar fi nevoiţi din nou să îşi suspende activitatea, aceştia speră ca strategia autorităţilor să îi lase liberi începând cu 1 mai, dată la care în mod normal se deschide sezonul estival.

Se ştia lucrul ăsta din primă fază, că va veni şi al patrulea val. Dar al patrulea val acum, dacă e să calculez, și modul în care au gândit-o sus de tot este în felul următor. Acum sunt vaccinurile, majoritatea luate, se închide într-o săptămână, două, chiar trei, se vaccinează toată lumea, după care le dăm drumul la copii la iarbă verde că vine 1 mai. Așa o gândesc și a gândit bine cine a gândit. Întradevăr noi vom pierde foarte mult, dar deja... măcar daca mai ieşim să nu mai ieşim la risc”, a declarat Andrei Dușu, manager restaurant.

Este singura speranţă a patronilor de restaurante de la malul mării. Aceştia consideră că singurul lucru bun din noul val de restricţii este siguranţa pe care o vor avea din momentul în care populaţia va fi vaccinată.

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 32.511 persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, 830 persoane au decedat din rândul celor pozitivate. În acest moment, în spitalele din județ sunt 228 de persoane internate, dintre care 222 din județul Constanța și șase din alte județe.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233