Atenție, părinți! Zeci de copii ajung la spital cu sindrom inflamator multisistemic post-COVID
Medicii trag un semnal de alarmă. S-au înmulțit cazurile de sindrom inflamator multisistemic post-COVID iar părinţii trebuie să fie mult mai atenţi la starea copiilor.
Dr. Raluca Alexandru de la Spitalul de copii Grigore Alexandrescu din Capitală a explicat pentru News.ro că formele grave de COVID-19 în cazul copiilor, cele care necesită oxigenoterapie sau intubație, sunt foarte rare şi sunt de obicei cazuri de copii care au şi alte boli cronice.
Problemele pot să apară la 3, chiar 4 săptămâni de la infecția cu COVID-19. Dr. Raluca Alexandru spune că specialiştii au tratat zeci de copii cu sindrom inflamator multisistemic, copii care au ajuns în urgenţă la spital la câteva săptămâni după ce au avut infecţia COVID-19 iar unii dintre ei nici nu știau că au avut boala.
La sfârșitul anului trecut, sute de copii din întreaga lume fuseseră diagnosticați cu sindrom inflamator multisistemic. Și în România cazurile se înmulțesc pe zi ce trece iar de cele mai multe ori părinții nu știu că cel mic a fost infectat cu SARS CoV-2.
“Ca în cazul oricăror infecţii virale, părinţii trebuie să fie atenţi la starea generală a copilului, e semnal de alarmă dacă este una proastă, să fie atenţi la temperatură, la semnele de viroză respiratorie şi digestivă. Să se adreseze în primă instanţă medicului de familie, să-l anunţe dacă a fost testat pozitiv la COVID”, spune medicul Raluca Alexandru.
În sindromul inflamator multisistemic, febra este prezentă în 100% dintre cazuri. La aceasta se pot adăuga dureri abdominale, diaree, vărsături, erupție cutanată, conjunctivită sau durere în gat. Practic orice episod de febră apărut la un copil care a avut SARS-CoV-2 trebuie să ridice un grad de suspiciune iar părinții trebuie să se adreseze cât mai repede medicului.