HoReCa dă Guvernul în judecată: restricțiile impuse și lipsa unui ajutor concret din partea statului ar fi principalele motive
Reprezentanții HoReCa vor să dea Guvernul în judecată! Principalele motive: restricţiile impuse în domeniu şi lipsa unui ajutor de stat. Și asociațiile constănțene ar urma să se alăture acestui demers. În tot acest timp, premierul Florin Cîțu spune că nu prea înțelege de ce, fiindcă sectorul a beneficiat de foarte multe măsuri de sprijin.
Este aproape un an de zile de când industria HoReCa s-a confruntat cu primele restricții din cauza pandemiei de COVID-19. Puțini au fost cei care au putut rezista pe piață și nu au fost nevoiți să renunțe la angajați. Cafenele, baruri, terase, restaurante și hoteluri, toate au avut de suferit. Și niciun patron nu poate vorbi de profituri în ultima perioadă. Pentru ei, mulțumirea a fost menținerea pe linia de plutire. Atât cât s-a putut. Acum, reprezentanții industriei HoReCa spun că pregătiți să acționeze Guvernul în instanță, pentru a cere despăgubiri de 500 de milioane de euro. Operatorii din domeniu spun că încă așteaptă un sprijin real.
„Eu țin legătura cu colegii mei de la București. Aseară mi-au transmis acțiunea judecătorească pe care au pregătit-o. Mai mult ca sigur că și membrii din Constanța se vor alia acestui demers”, a declarat Corina Martin, președinte Asociația Patronală RESTO.
Reprezentanții HoReCa au solicitări clare, printre care aceea ca activitatea restaurantelor să nu mai depindă de rata de infectare.
„Iar se închid restaurantele, iar se redeschid, iar 30% sau nimic. Este imposibil să derulezi un business, orice fel de business până la urmă. Când vine staul și te închide, te deschide. Te închide, te deschide. Nu ai personal, ori îl introduci în șomaj, ori nu-l introduci în șomaj. Primești ajutor de la stat, nu mai primești ajutor de la stat. Nu poți să ții un asemenea business. Intri în faliment direct”, a mai declarat Corina Martin, președinte Asociația Patronală RESTO.
În schimb, premierul Florin Cîțu spune că industria a beneficiat de măsuri de sprijin și nu vede un motiv întemeiat pentru care reprezentanții HoReCa vor să meargă în instanță.
„Nu înțeleg foarte mult ce se întâmplă. Eu îmi aduc aminte că anul trecut, tot sectorul nu a plătit impozite tot anul. Impozitul specific a fost eliminat. Și anul acesta, impozitul specific este eliminat până în martie. Sunt multe măsuri de care au beneficiat, șomaj tehnic”, a declarat Florin Cîțu, premierul României.
Specialiștii mai spun că și tăierea voucherelor de vacanță va afecta serios sectorul HoReCa.