dobroge.tv

Live

Constănţenii pot vizita gratuit expoziţia „Dragobetele - sărbătoarea iubirii la români. Simbol și mesaj”

24 februarie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Legenda lui Dragobete, vernisată la Muzeul de Artă Populară Constanța

Instituția de cultură organizează în perioada 24 februarie- 1 martie, expoziția temporară „Dragobetele - sărbătoarea iubirii la români. Simbol și mesaj”.

Expoziția va putea fi vizitată gratuit, chiar în ziua de Dragobete, miercuri, 24 februarie, între orele 09:00-17:00.

Publicul va putea admira un bogat inventar etnografic compus din piese de port, țesături, ceramică, piese cu valoare ceremonială, industrie casnică textilă.

Un loc important în cadrul expoziției îl ocupă reconstituirea atmosferei satului tradițional, în ziua de Dragobete, când băieții și fetele se adunau în cete și porneau la pădure pentru a culege primele flori de primăvară. Acum se furau primele săruturi, de unde și zicala „Dragobetele sărută fetele” și se formau perechi urmând ca iubirea dintre tinerii îndrăgostiți să fie binecuvântată prin căsătorie.

În expoziția este reprezentată și Baba Dochia, mama lui Dragobete, fiind sugerat urcușul ei simbolic pe munte cu turma de oi, cu furca de tors în brâu, și lepădarea celor nouă cojoace până ajunge doar în cămașă.

Pentru că Dragobetele era o sărbătoare a dragostei și a fertilității, un alt centru de interes al expoziție îl constituie „nunta” sau „logodna păsărilor”, deoarece se spune că începând din această zi, păsările nemigratoare se adună în stoluri, formează perechi și încep să-și construiască cuiburi. „Nunta păsărilor” este sugerată prin ștergare viu colorate și piese de ceramică, decorate cu motive avimorfe.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233