Încasări minime pe terenuri publice: noul director al RAEDPP Constanța a găsit în mai puțin de o lună diverse nereguli
Contractele semnate cu RAEDPP au intra sub lupa autorităților locale! Mai multe nereguli au fost semnalate de către noul director și care scot la iveală afaceri cu imobile și terenurile care aparțin domeniului public, la preț de nimic. Vizate sunt hiperamrketuri și cafenele din Constanța, precum și magazine mari din stațiunea Mamaia.
Orașul de la malul mării este raiul dezvoltatorilor imobiliari. Dacă în stațiunea Mamaia se ridică blocuri cu peste 10 etaje, numărul lor ajungând la aproape 200 pe an, în Constanța afaceriștii au pus mâna pe imobile mari, cu etaj situate în puncte cheie ale orașului la prețuri de nimic. Vorbim despre cele care astăzi funcționează în regim HoReCa, baruri și cafenele, precum și magazine și hipermarketuri. Autoritățile locale au luat "la puricat" contractele pe care diverse firme le-au semnat cu Regia Autonomă "Exploatarea Domeniului Public și Privat" și care acum scot profit maxim. În acest timp, la bugetul local vin sume mici, între 1 și 200 de dolari pe lună.
„Firma care deține acel WC public a avut un contract care ajungea la maturitate în 2019. Ca să ne înțelegem, firma plătește în jur de 200 de euro pe lună Regiei, chirie pentru acel teren. Firma respectivă are contract de închiriere după și închiriază celor care operează efectiv acea cafenea și încasează 1.500 de euro, până la 2.000 de euro”, a declarat Stere Hira, director RAEDPP la Realitatea Locală.
Vinde ieftin și cumpără scump, exclamă Stere Hira, directorul RAEDPP. Regia ar trebui, în cel mai bun caz, să aibă un caracter public. În ultimele trei săptămâni, de când acesta a preluat conducerea, patru controale au fost efectuate la cafeneaua din parcul Tomis II. Această clădire funcționează în mod legal că toaletă publică, însă de-a lungul timpului imobilul a funcționat că firmă de publicitate, pizzerie și cafenea. Specialiștii în imobiliare spun că prețul este departe de adevăr.
„Zona asta nu este wow, totuși este într-un parc, între două cartiere destul îmbătrânite, Tomis I, Tomis II. Cred eu că în jur de 1.500 de euro - 1.800 de euro este un preț real de piață”, a declarat Marian Mureșan, specialist imobiliar.
O altă situaţie este prezentată în Piaţa Dragoslavelor unde este amplasat un alt hipermarket, aflat pe terenul Regiei şi este închiriat cu mai puţin de 100 de dolari pe lună.
„Acel hipermarket plătește o chirie, nu știm care e la acest moment. Dar cert este că pe terenul din administrarea RAEDPP, iar la Regie ajunge frumoasa sumă de 85 de dolari pe lună”, a mai declarat Stere Hira, director RAEDPP la Realitatea Locală.
Și zona turistică a litoralului a fost ținta contractelor care au umplut buzunarele oamenilor de afaceri, în locul creșterii bugetului local.
În stațiunea Mamaia spațiile nu se închiriază pe metrul pătrat. Specialiștii în imobiliare spun că acestea se închiriază în funcție de vad și prețul variază între 16.000 si 20.000 de euro pe sezon.
„Pe zona Butoaie, pe malul stâng, pe malul din spre ghiol al bulevardului Mamaia, au fost făcute, din punctul meu de vedere la acest moment, dar eu nu sunt judecător și nici procuror, au fost făcute niște contracte de asociere cu niște prețuri minimale. Spre exemplu, există contracte de asociere în Mamaia prin care RAEDPP primește un procent din profitul acelei firme, dar nu mai puțin de opt euro pe metru pătrat de teren. De la opt la 10 dolari pe metru pătrat pe an”, a mai declarat Stere Hira, director RAEDPP la Realitatea Locală.
„În stațiunea Mamaia nu se închiriază la metru pătrat, este exclus. În general, în stațiuni, se închiriază pe sezon sau pe tot anul și se pune o sumă fixă”, a mai declarat Marian Mureșan, specialist imobiliar.
Așadar, mai puțin de un dolar pe metrul pătrat pe o lună. Aceste contracte, spune directorul Regiei Autonome "Exploatarea Domeniului Public și Privat" din Constanța, au fost semnate în anii 2000 şi nu se mai poate închiria, având valabilitate încă 20 de ani de acum înainte.
Emisiunea Realitatea Locală poate fi vizionată integral AICI.