Cameră pentru audiat minori, inaugurată la Parchetul de pe lângă tribunalul din Constanța
Parchetul de pe lângă tribunalul din Constanța are o cameră specială pentru audierea minorilor. Copiii care sunt victime sau martori ai unor infracțiuni vor fi audiați într-un ambient prietenos, care să nu îi afecteze din punct de vedere emoțional. Proiectul a fost realizat de Asociația „Zi de Bine” alături de Ministerul Public.
Audierea minorilor era o experiență traumatizantă. Copiii, victime ale unor abuzuri, erau nevoiți să retrăiască evenimentul neplăcut cu fiecare rememorare. În această încăpere, decorată prietenos, un specialist va discuta cu victima, iar copilul se va simți astfel în siguranță.
„Era nevoie să duci copilul în instanță pentru reaudiere. Practic, în momentul acesta, la nivel național se întâmplă ca un copil să fie audiat o dată la Poliție, atunci când se face sesizarea, să fie audiat încă o dată la Parchet atunci când este nevoie de clarificarea unor detalii. Dincolo de acel proces verbal inițial privind circumstanțele faptelor. Iar, apoi, în momentul în care rechizitoriul este făcut de către procuror, pleacă în instanță. În instanță, copilul din nou ar fi nevoit să retrăiască toate aceste experiențe negative legate de trauma prin care el a trecut”, a declarat Mihaela Chiper, președinte al Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale.
Procedura se va desfășura în două încăperi, despărțite printr-o fereastră. Camera de audiere este amenajată special pentru copii. Aici are loc discuția între copil și specialistul intervievator.
Pe o tabletă judecătorul de caz poate vedea desfășurarea audierilor. Așadar minorul nu va mai fi supus traumei repetării poveștii în mai multe situații, cum se întâmpla până acum.
Prin intermediul acestei tablete, și a unui dispozitiv hands free, conectat prin bluetooth, se pot transmite date.
Intervievatorul poate fi ajutat să lămurească aspecte importante legate de comiterea faptelor chiar în timpul audierii, printr-un sistem de comunicare cu judecătorul, aflat în spatele ferestrei. Astfel, copilul nu mai este supus mai multor interogatorii nenecesare.
„Vom depăși audierea de tip clasic în care minorul intra cu contact direct, inclusiv cu apărătorul inculpatului, acum va putea să intre într-un contact, dar nu atât de direct, este mai puțin invaziv și astfel va putea mai ușor să relateze, va putea fi sub observarea unui psiholog, a serviciului de autoritate tutelară”, a declarat Gil Giulian Iacobici, prim procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța.
Aceste camere sunt la dispoziția tuturor structurilor specializate. Doar în anul 2020, peste 2000 de copii au fost victime în dosarele trimise în judecată de procurorii români.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație

Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie. Care este programul la SCJU Constanța

CONSTANȚA. A fost livrat primul microbuz electric

Campania electorală din 2025: ce este permis și ce este interzis
Indemnizațiile de creștere a copilului și stimulentele de inserție vor fi plătite înainte de Paște
Spitalul Județean Constanța își extinde serviciile medicale. VEZI despre ce este vorba
Noi reguli de circulație! Două străzi devin cu sens unic
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

