dobroge.tv

Live

Salvează o viață! Persoanele care au fost infectate cu COVID-19, așteptate să doneze plasmă la Centrul de Transfuzii din Constanța

19 februarie 2021
Publicitate

Viața bolnavilor de COVID-19 depinde de plasma convalescentă a persoanelor vindecate. Iar unitățile medicale au nevoie de donatori pentru a veni în sprijinul lor. Iar cei care, din fericire, nu au trecut prin boală, îi pot ajuta pe pacienții internați care au nevoie de sânge pentru diferite afecțiuni. Cererea este în permanență ridicată.

Soții Baban au fost confirmați pozitiv cu SARS-CoV-2 în luna octombrie. Au avut noroc, pentru că amândoi au avut o formă moderată a nemilosului virus. Acum s-au vindecat și vor să-i ajute și pe alții. Așa că au venit să doneze plasmă la Centrul Regional de Transfuzii.

Am venit ca să fim de folos celor din spital care au nevoie de plasmă li îi îndemn pe toți foștii bolnavi de COVID să vină să doneze pentru că este mare nevoie în spital de ajutorul lor”, a declarat Adiana Baban, donator plasmă.

Fetița a auzit că este nevoie și eu nu am știut că pot să donez pentru că am avut Hepatita A. Dar venind aici și făcând analize mi-au zis să pot să donez și la ultemile analize ne-au făcut și pentru plasmă. Să vedem dacă putem să donăm plasmă și atunci am hotărât”, a declarat Corneliu Baban, donator plasmă.

Plasma se obține prin metoda de afereză, iar procedura durează aproximativ o oră. Dacă aceasta deține o cantitate necesară de anticorpi, componenta sanguină poate fi folosită pentru tratarea experimentală.

Pentru plasma covalescentă nu este nevoie de programare în prealabil, atâta timp cât persoanele au documentele respective care atestă istoricul de infectare cu coronavirus, ei pot veni fără programare cu buletinul și acele documente medicale. Apoi vor intra pe procedura de selecție a donatorilor”, a declarat dr. Laura Adriana Ion, medic specialist Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța

Dincolo de plasmă, este nevoie de sânge și pentru restul pacienților care se află în unitățile medicale din județ și nu numai. La centru ar trebui să doneze zilnic 60 de persoane, pentru a avea stocuri suficiente.

Sânge și plasmă există, doar că cererile din spitale sunt mari și de aceea este nevoie ca persoanele care sunt doritoare și pot dona și au o stare de sănătate bună să vină în fiecare zi să doneze sânge. Mai ales persoanele care au mai donat în ultimul an, este foarte important să revină la donare pentru a avea acele componente, trombocitele, care sunt foarte necesare persoanelor din spitale”, a mai declarat dr. Laura Adriana Ion, medic specialist Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.

Sunt și constănțeni care vin mereu la centru. Marius donează sânge de aproape șase ani de zile.

Marius: Mi s-a spus că este benefic și pentru mine și pentru ajutorul celorlalți, în primul rând, care au nevoie.

Reporter: Deci nu ați venit pentru o persoană anume?

Marius: Nu. Sunt donator regulat. Donez de cinci ori în fiecare an cât este termenul și atâta tot.

Înainte de donare, oamenii trebuie să mănânce ceva ușor, sandwich-uri, fructe sau lactate și să bea minimum 500 ml de lichide, pentru a nu li se face rău.

Pot veni să doneze persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, care au peste 50 de kilograme și care nu au suferit boli precum hepatită virală, tuberculoză sau infecții HIV.

Centrul de Transfuzii din Constanța este deschis de luni până vineri. De asemenea, și în unele zile de sâmbătă, stabilite de conducerea instituţiei, angajații vor fi la datorie.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233