Aproape 100 de angajați ai CFR au protestat miercuri în fața Prefecturii Constanța: „Cîțule, feroviarii nu uită!”
Sindicaliștii CFR au protestat astăzi în toată țara pentru drepturile bănești și au reclamat condițiile grele în care trebuie să își desfășoare activitatea. Printre ele: vagoanele vechi și uzate, în care de cele mai multe ori se încălzesc cum știu ei mai bine, iar decizia Guvernului de a amâna legea privind satutul personalului feroviar a declanșat revoltă mare. În fața Prefecturii Constanța aproximativ 100 de angajați au pichetat cu strigăte și lozinci!
Sindicaliștii CFR amenință cu oprirea serviciilor. Oamenii sunt nemulțumiți de decizia guvernului care vizează amânarea aplicării legii privind statutul personalului feroviar până în primăvara viitoare.
„STOP PROROGARE STATUT! VREM STATUT!” și „CÎȚU-le, FEROVIARII NU UITĂ!” - sunt doar câteva din lozincile strigate astăzi în fața Prefecturii Constanța de aproape 100 de angajați ai Căilor Ferate Române. Sindicaliștii au organizat proteste în toată țara și au ieșit în numărul maxim aprobat de către autorități pentru a-și spune nemulțumirile. Înarmați cu fluiere, bannere și îmbrăcați gros, au înfruntat gerul de afară și au rezistat timp de o oră în fața clădirii care, cred ei, că le mai poate aduce o speranță.
„Domnii guvernanți vor să dea o Ordonanță de Urgență și să o amâne cu încă un an cu data de 1 aprilie 2022 care, considerăm noi, e ziua păcălelilor. Cum ne-au păcălit de ani de zile”, a declarat Cristian Georgescu, președinte Sindicatul Centrului de Electrificare Constanța.
O altă nemulțumire majoră se referă la condițiile grele în care muncesc. Locomotivele sunt foarte vechi și prezintă uzuri vizibile. Chiar dacă există fonduri europene pentru achiziția de garnituri noi, licitațiile sunt blocate.
„Noi ducem greul la calea ferată. Utilajele și locomotivele nu mai merg, vagoanele sunt terminate și noi le ținem să meargă”, a declarat Florian Barbu, instructor Electrificare CFR Constanța.
Florian Barbu lucrează de mai bine de 20 de ani ca instructor la departamentul de Electrificare al Căilor Ferate Române. În șapte luni ar trebuie să iasă la pensie și cu toate acestea își susține colegii și tinerii în demersul lor pentru o meserie sigură și lipsită de grijile pe care chiar el le-a înfruntat de-a lungul carierei.
„Un copil care a făcut Facultatea de Transporturi este angajat la calea ferată cu 2.300 de lei, ia 1.600 de lei în mână și vreți să-l ținem la calea ferată? Niciodată”, a mai declarat Florian Barbu, instructor Electrificare CFR Constanța.
„El (Cîțu - n.red.) în primul rând vrea prorogarea statutului care intră în vigoare peste șase luni coeficient, peste un an va intra iar în vigoare și acum vine și spune că nu e valabil”, spune un protestatar.
De menționat este faptul că în timpul protestelor activitatea feroviară nu a fost perturbată, cei care au ieșit la protest sunt fie liberi de la serviciu, fie în concediu de odihnă.