LOVITURI GRELE PENTRU INDUSTRIA OSPITALIERĂ
Zeci de patroni și angajați din domeniul HoReCa au protestat față de măsurile luate până acum pentru industrie: „Vrem să muncim”
Un an de restricții, zero despăgubiri. Este una dintre plângerile operatorilor economici din industria ospitalității. Proprietarii de hoteluri, restaurante, cafenele și saloane de evenimente au protestat marți în stațiunea Mamaia. Pierderile acestora se ridică la două miliarde de euro și spun că până acum nu au ajuns la nicio înțelegere cu actuala guvernare. Și eliminarea tichetelor de vacanță a însemnat o lovitură grea pentru acest sector, care pare să nu se mai redreseze după un an de restricții.
Zeci de angajați din industria ospitalității s-au adunat în fața unui hotel din stațiunea Mamaia. Cu pancarte, mesaje, imn și cu respectarea normelor de protecție, oamenii și-au spus nemulțumirile.
„Ne dorim să avem locurile de muncă asigurate. A fost foarte greu pentru sezonul s-a deschis foarte târziu și a durat foarte puțin față de ceilalți ani care dura șase luni de zile, am avut două luni și un pic”, a declarat Iuliana Sotir, cameristă.
„Să protestăm din cauza statului care nu face nimic pentru noi”, spune un protestatar.
„Pentru a ne spune și noi punctul de vedere în vederea cererilor care au fost făcute mai ales în privința tichetelor de vacanță care sunt foarte necesare în domeniul HoReCa. Fără astea, e foarte greu pentru noi”, spune un alt protestatar.
Eliminarea acordării voucherelor de vacanță a venit ca o lovitură pentru agenții de turism și hotelieri. După ce s-au chinuit aproape un an să își mențină afacerile pe picioare, nu mai văd speranțe în lipsa tichetelor de vacanță.
„Ieri am fost la Ministrul Economiei și ne-a comunicat că nu mai este suma alocată inițial de 2,5 milioane de euro, ci de doar un miliard, discutabil. Nu este luată încă o decizie. Deci asta este prima lovitură. Următoarea lovitură a fost anularea voucherelor de vacanță. Ne-au comunicat oficial că domnul prim ministru nu mai aprobă acele vouchere de vacanță în 2021. E o bătaie de joc. Banii dați până acum pentru HoReCa sunt mult mai puțini decât i-am dat noi către stat pentru amenzile pentru, în paranteză, nerespectarea legii”, a declarat Mohammad Murad, președintele Federației Patronale din Turismul Românesc.
Reprezentanții patronatelor spun că turismul românesc se află în cea mai proastă situație din ultimii 30 de ani. Aceștia nu au primit ajutorul financiar promis și sunt îngrijorați pentru felul în care se vor descurca în toamnă sau la anul din cauza creditelor pe care le-au luat pentru modernizare și investiții noi.
„Faptul că de luni de zile, de nouă luni de zile nu ne înțelegem, inclusiv cu guvernul Orban, guvernul Cîțu. Nu s-a luat nicio măsură de redresare a turismului. La ora aceasta suntem pe o scădere de 70%. Și vorbesc de întreaga industrie HoReCa aici. Ne-au dus în pragul disperării acum, în condițiile în care toate platformele Că sunt M1, M2, M3, M4 sunt într-o fază total incipientă. Nu s-a primit niciun ban, iar noi ca hotelieri suntem în faza de a face o multitudine de credite bancare”, a declarat Nicolae Bucovală, președintele Asociației Patronale Mamaia.
Protestul de la malul mării a fost prima manifestație de acest fel. Federația Patronatelor din Turismul Românesc a luat decizia de a organiza astfel de acțiuni în toată țara.