PIB-ul României a scăzut cu 3,9% în 2020, față de 2019. Premierul Florin Cîţu: ''Economia României, performanţa care SPULBERĂ estimările apocaliptice!''
Potrivit datelor publicate de astăzi de Institutul Național de Statistică, produsul intern brut a scăzut anul trecut cu 3,9%, date mai bune decât erau anticipate atât în prognoza oficială, cât şi în cea a băncilor,
Produsul intern brut a crescut cu 5,3% în trimestrul patru faţă de trimestrul trei, ca serie ajustată.Scăderea faţă de trimestrul patru din 2019 a fost de 1,5% pe serie brută şi de 1,7% pe serie ajustată sezonier, arată datele semnal publicate de INS. În trimestrul trei economia crescuse cu 6,1% faţă de trimestrul doi, iar în trimestrul doi scăzuse cu 12,2% faţă de primul trimestru.
„Produsul intern brut în trimestrul IV 2020 a fost, în termeni reali, mai mare cu 5,3% comparativ cu trimestrul III 2020. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 1,5% pe seria brută şi de 1,7% pe seria ajustată sezonier”, arată datele publicate marți dimineață de Institutul Național de Statistică.
„Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă”, se mai arată în comunicatul INS.
„Ca urmare a revizuirii seriei brute a PIB trimestrial ca urmare a includerii estimării Produsului Intern Brut pentru trimestrul IV 2020 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2020, publicată în comunicatul de presă nr. 10 din 12 ianuarie 2021. Astfel: rezultatele trimestrului I 2020, comparativ cu trimestrul IV 2019, au fost revizuite de la 100,0% la 100,2% ; rezultatele trimestrului III 2020, comparativ cu trimestrul II 2020, au fost revizuite de la 105,8% la 106,1%”, mai precizează INS.
„Aceste dificultăţi au fost legate de colectarea datelor de bază care reprezintă intrări pentru conturile naţionale şi s-au concretizat printr-o creştere a ratei de non-răspuns. Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi (marți - n.r.) vor face obiectul unor revizuiri, conform calendarului comunicatelor de presă şi a politicii de revizuire a conturilor naţionale publicate pe site-ul INS, pe măsură ce noi surse de date devin disponibile. În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei”, se mai arată în comunicat.
Potrivit datelor furnizate de INS, economia României a avut una din cele mai mici contracții din Uniunea Europeană. Scăderea a fost de 4,8 la nivelul țărilor UE și de 5,1% la nivelul țărilor din zona euro.
În proiectul de buget pentru anul 2021, Guvernul a estimat o creștere economică de 4,3%, la un PIB de 1.116 miliarde lei, în creştere cu 7%, la un nivel similar cu cel din 2019.
Prim-ministrul Florin Cîţu, fost ministru de Finanţe, consideră că au fost spulberate estimările apocaliptice şi anunţă că 2021 va fi anul investiţiilor şi al reformelor.
”Economia României, performanţa care SPULBERĂ estimările apocaliptice! În trimestrul IV din 2020 economia României a crescut cu 5.3%!!! O performantă fantastică. Cea mai RAPIDĂ revenire a economiei din istorie. Am promis. Am făcut. Am avut dreptate. Revenirea economiei în V, o certitudine! În 2020, economia României, alături de cea globală, a fost lovită de cea mai mare criză din ultima sută de ani. Cu toate acestea, s-a contractat cu DOAR 3.9%”, subliniază Cîţu.
El afirmă că Guvernul a luat cele mai bune măsuri din punct de vedere economic şi a spulberat toate estimările apocaliptice.
”Împreună am reuşit să redresăm economia şi să avem acest rezultat. România a PERFORMAT în 2020 cu 5% mai bine decât estimările iniţiale şi în medie cu 2.5% mai bine decât TOATE estimările publicate de instituţiile internaţionale, CE, agenţiile de rating şi instituţiile financiare. Nu ne oprim aici. Anul acesta este anul REFORMELOR şi al INVESTIŢIILOR. Corectăm 30 de ani de amânări şi de populism. În acest prim mandat, de 4 ani, promit să pun economia pe o traiectorie de creştere economică sustenabilă şi să creez un mediu economic în care toţi românii au şansa de reuşi”, conchide Florin Cîţu într-o postare pe Facebook.