dobroge.tv

Live

Ziua Îndrăgostiților - tradiții și superstiții: ce să NU faci de Sfântul Valentin. Cum se sărbătorește această zi la Constanța

Ziua Îndrăgostiților - tradiții și superstiții: ce să NU faci de Sfântul Valentin. Cum se sărbătorește această zi la Constanța
14 februarie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Ziua Îndrăgostiţilor sau Ziua Sfântului Valentin, sărbătorită prima dată în anul 496, este acum marcată la nivel global pe 14 februarie. Este ziua în care oamenii îşi arată afecţiunea şi îşi trimit felicitări, flori ori bomboane, alături de mesaje de dragoste.

Cel mai vechi mesaj trimis de Ziua Îndrăgostiţilor în limba engleză datează din 1477.

Ziua îşi ia numele de la un sfânt celebru, despre care au apărut, de-a lungul timpului, mai multe poveşti.

În credinţa populară, Sfântul Valentin a fost un preot în Roma celui de-al treilea secol. Împăratul Claudiu II a interzis căsătoriile, pentru că, spunea el, bărbaţii căsătoriţi sunt soldaţi slabi, iar Valentin a nesocotit regula, despre care credea că este nedreaptă, şi a continuat să oficieze căsătorii în secret.

Când împăratul a aflat, preotul Valentin a fost închis şi condamnat la moarte. În închisoare, el s-a îndrăgostit de fiica temnicerului, iar când a fost dus să fie executat, pe 14 februarie, i-a trimis o scrisoare semnată ”de la Valentinul tău”.

Prima sărbătorire a Zilei Îndrăgostiţilor/ Zilei Sfântului Valentin a avut loc în anul 496.

Romanii organizau un festival, numit Lupercalia, care avea loc la jumătatea lunii februarie, prin care sărbătoreau începutul primăverii. Se crede că, între manifestările sărbătorii, se număra şi alegerea de către băieţi a numelor de fete dintr-o cutie. Astfel, pe perioada festivalului, perechile formau cupluri şi, uneori, se căsătoreau.

Mai târziu, biserica a vrut să transforme festivalul într-o sărbătoare creştină şi a decis să se folosească de ea pentru a aminti de Sfântul Valentin. Cu timpul, numele sfântului a fost folosit de oameni pentru a îşi exprima sentimentele faţă de cei dragi.

Devenită una dintre cele mai populare sărbători, astăzi, Ziua Îndrăgostiţilor este sărbătorită în majoritatea ţărilor din lume - din Statele Unite până în Mexic, Australia, Franţa şi România.

Până la jumătatea secolului 18, a devenit o sărbătoare obişnuită în rândul tinerilor, prieteni ori iubiţi, din toate clasele sociale. În anii 1900, felicitările imprimate au luat locul scrisorilor, iar acum sute de milioane de astfel de mesaje sunt trimise anual.

Ce să NU faci de Sfântul Valentin

Încearcă să nu pierzi o mănușă, pentru că cel care o va găsi îți va fuara inima. De asemenea, nu te certa cu partenerul, altfel relația se va sfârșit curând.

Nu trebuie să oferi un buchet de flori din drum pentru că aduce ghinion pentru tine și partenera ta. Dacă vrei să-i oferi iubitei un buchet de flori, ai grijă să nu fie 13 la număr.

Tradiții și superstiții

În tradiția anglo-saxonă de Sfântul Valentin se spune că părările își aleg perechea în această zi. Prima pasăre pe care o va vedea o domnișoară îi va povesti cu cine se va căsători. Dacă vede o mierlă, fata se va căsători cu un preot, iar macaleandrul îi aduce un marinar.

Bărbatul bogat este anunțat de păsările cu pene galbene, fermierul de vrabie, iar bărbatul vesel de păsările cu pene albastre. Porumbelul aduce un bărbat iubitor în viața fetei, iar ciocănitoarea o anunță că va rămâne nemăritată.

Se spune că domnișoarele care își pun sub pernă o floare de coada-șoricelului își vor vedea ursitul a doua zi. Viitorul ei soț va fi prima persoană pe care o va vedea când pleacă de acasă.

Totodată, fetele nemăritate trebuie să înconjoare biserica de 12 ori pentru a-și visa ursitul.

Numele pretendenților unei fete sunt scrise pe bucăți de hârtie, care trebuie învelite în lut și puse în apă. Prima bucată de lut care iese la suprafață va fi ce cu care se va căsători fata respectivă.

Ziua Îndrăgostiților la Constanța

La Constanța, se menține tradiția ca lumina roșie a semafoarelor să fie sub formă de inimioară. Semafoarele de pe cel mai important bulevard din Constanța vor fi în ton cu această perioadă, în care îndrăgostiții sărbătoresc atât Valentine’s Day cât și Dragobetele. Primăria Municipiului Constanța, prin SC Confort Urban SRL, montează în locul luminii de culoare roșie o inimioară, care va fi păstrată până la sfârșitul lunii februarie -- detalii aici: CONSTANȚA. Se păstrează tradiția: semafoare cu inimioare de Valentine’s Day și de Dragobete

Cei mai mulți dintre constănțenii care sărbătoresc Valentine`s Day vor marca ziua printr-o cină la restaurant. Patronii localurilor îi așteaptă cu preparate delicioase și cu surprize din partea casei -- detalii aici: Constănțenii sărbătoresc Valentine`s Day: cei mai mulți și-au rezervat deja o masă în oraș

Hotelierii sunt pregătiți pentru această sărbătoare. Cuplurile care și-au rezervat weekendul la mare, sunt așteptate cu nenumărate surprize, de la şampanie, băi cu plante, masaje terapeutice până la cina specială cu tematică -- detalii aici: Oferte de Valentine`s Day la malul mării, pentru toate buzunarele


Sursă foto: news.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233