Lovitură grea pentru turismul românesc: nu se emit vouchere de vacanță în 2021
Pus la pământ de pandemie, turismul românesc mai primește o lovitură: nu se vor mai acorda vouchere de vacanță în 2021. Asta a anunțat președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban. Vor putea fi cheltuite tichetele din anii trecuți. Agenții de turism sunt cu moralul la pământ, iar hotelierii spun că mare parte din turiști foloseau această facilitate.
Sezonul estival 2020 a fost salvat de voucherele de vacanță, recunoșteau, la momentul respectiv, hotelierii de la malul mării. În plină pandemie, această facilitate i-a încurajat pe români să vină pe litoral. De pildă, dacă o familie alegea un sejur de 2.500 de lei, mai bine de jumătate din sumă era achitată cu voucherele de vacanță. În 2021, însă, românii care au cheltuit tichetele din anii trecuți vor trebui să dea toți banii din buzunar.
„Rămân valabile voucherele de vacanță care au fost emise anterior și care pot fi folosite în cursul anului 2021. Nu se emit noi vouchere de vacanță pentru că sunt vouchere de vacanță care sunt valabile în continuare în cursul anului 2021”, a declarat Ludovic Orban, președinte PNL.
Anunțul a venit ca un trăznet peste agenții de turism și hotelieri. După ce s-au chinuit aproape un an să își mențină afacerile pe picioare, nu mai văd speranțe în lipsa tichetelor de vacanță.
„Este o lovitură totală. Vom avea o scădere foarte mare a veniturilor și încasărilor pentru vacanțe în România și desigur, pentru vacanțe pe litoral. La agențiile de turism cel puțin, peste 70% din încasări proveneau din tichete de vacanță”, a declarat Corina Martin, agent de turism.
Și reprezentanții unităților de cazare spun că mulți turiști alegeau să vină cu tichete de vacanță. În 2020, aproximativ jumătate dintre clienții unui hotel au folosit această facilitate.
„Cam 40-50% au fost cu vouchere de vacanță. Sunt clienți care au cumpărat direct către noi și vouchere de vacanță sau prin agenții. Ne afectează pentru că sunt că sunt foarte mulți oaspeți care vin cu tichete de vacanță, inclusiv în sezon și în extrasezon”, a declarat Laura Drăghici, reprezentant hotel.
Situația ar fi însă mult mai gravă. Statisticile arată că pe Litoral, 60% din turiști și-au achitat vacanța folosind voucherele guvernamentale. Pierderile ajung până la sume în cifre cu cinci zero-uri.
„De la 1 Mai până pe 30 septembrie media la un hotel de trei stele este de 200 de ron/noapte. Dacă un hotel de genul aceste de 200 de camera face un rulaj să zicem de un milion de euro, 60% sunt vouchere de vacanță. Undeva între 500 și 600.000 de euro”, a declarat Nicolae Bucovașă, președintele Asociației Patronale Mamaia.
Afectat va fi și turismul din Delta Dunării, spun specialiștii. Și pentru anul acesta s-au făcut rezervări cu ajutorul tichetelor de vacanță. Însă agenții de turism se tem că românii vor alege vacanțe în Grecia, Bulgaria sau alte destinații din afara țării, în funcție de condițiile pe care le va impune pandemia.
„Marea majoritate a turiștilor de anul trecut, în vreme de pandemie au fot pe tichete de vacanță, tot mai mulți români alegând ca destinație de vacanță Delta Dunării. Foarte mulți vor alege să-și petreacă concediile din bani proprii în alte destinații decât cele interne”, a declarat Ionuț Chirică, agent de turism.
Voucherele de vacanță sunt destinate acoperirii cheltuielilor cu servicii turistice, de cazare, de masă și/sau de recuperare a capacității de muncă. Un voucher de vacanţă valorează 1.450 de lei și se folosește doar pentru servicii turistice în România.