MĂSURI DE AUSTERITATE
Fără pensii majorate anul acesta și călătorii gratuite limitate pentru studenți, sunt măsuri ce ar putea fi luate de Guvern
Românii nu vor mai avea parte de pensii mărite, iar studenții vor pierde o parte din facilitățile de transport. Sunt două dintre măsurile pe care Guvernul Cîțu ar urma să le ia pentru ca România să se încadreze într-un deficit bugetar maxim de 7,2% din PIB. Decizia a creat adevărate nemulțumiri.
„Există o decizie luată privitoare la pensii. Pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2022”, a declarat Ludovic Orban, președinte PNL.
Este anunțul care a adus multă nemulțumire în rândul pensionarilor constănțeni. Oamenii trăgeau speranțe că anul acesta vor avea și ei bani mai mulți. Familia Stancu are un venit lunar de aproximativ 3.000 de lei. Cei doi soți, pensionari, spun că, deși suma ar părea mare, de-abia se descurcă cu cheltuielile.
„N-avem noi putere. Puterea e în mâinile lor, nu e în mâinile noastre”, spune doamna Stancu.
„Nu e corect pe undeva. Am muncit 30 de ani la calea ferată. Luna trecută am dat 240 de lei numai la medicamente”, spune domnul Stancu.
Totuși, cei doi stau mai bine decât alți constănțeni.
Reporter: Ce pensie aveți dumneavoastră lunar?
Constănțean: 860 de lei. Vrei nu vrei, trebuie să-ți ajungă că n-ai ce face. Nu-ți dă nimeni degeaba. Chiar dacă iau de la altul, trebuie să dau înapoi.
Vești proaste vin și pentru studenți.
Din 2017, studenții beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern, la toate categoriile de trenuri, la clasa a doua, indiferent de rută sau distanța călătoriilor.
Această facilitate nu ar mai urma să fie acordată ca în ultimii ani. Concret, Ludovic Orban a afirmat că la nivelul coaliției ar exista o propunere prin care să se revină la vechiul sistem: să se deconteze un anumit număr de călătorii efectuate cu scopul deplasării în localitatea în care studenții își efectuează studiile. Este o măsură condamnată ferm de reprezentanții studenților.
„Gratuitatea la tren, facilitează accesul la finalizarea studiilor de către studenți din familiile mai defavorizate, crește mobilitatea studenților, permite participarea lor la diferite activități, fie ele culturale, sportive, științifice, organizate în diferite centre universitare”, a declarat Vasile Cataraga, student.
Măsurile propuse ar urma să facă parte dintr-o ordonanță de urgență prin care vor fi eliminate o serie de subvenții și indemnizații sau sporuri.