Turismul de croazieră, relansat în 2021: 26 de nave așteptate în Portul Constanța
Turismul de croazieră se relansează în 2021: până în acest moment 26 de nave maritime și-au anunțat sosirea în Portul Constanța. Toate însumează zece mii de pasageri, care reprezintă o gură de oxigen pentru turismul estival greu încercat de pandemie. Ei vor fi „turişti-test” pentru companiile de navigație ce vor să vadă riscurile și impactul croazierelor asupra echipajelor și oaspeților lor.
În anii precedenți, miile de turiști care soseau cu pacheboturile în Constanța, aveau parte de numeroase surprize, fiind primiți cu muzică de fanfară. Apoi, turismul de croazieră la Marea Neagră a fost învins de pandemie, exact în anul revigorării sale după războiul din Crimeea sau problemele de securitate din Ucraina.
„Se deschide sezonul ăsta, avem 26 de nave programate, 17 maritime și nouă fluviale. Sezonul începe cu Artania pe 1 mai și se termină cu Aegeean Odissey în 16 octombrie”, a declarat Florin Goidea, director general Administrația Porturilor Maritime Constanța.
Anul acesta însă, specialiștii se așteaptă la un nou tip de turism de croazieră pe Marea Neagră - cel de testare, în contextul pandemiei. Asta ar însemna ca navele să aibă o capacitate de pasageri redusă până la jumătate.
„Vești pozitive. Unele companii de croaziere au anunțat că lansează o invitație pentru pasageri-test ca să spunem așa, voluntari care se oferă pentru a testa la bordul acestor nave cum arată în acest moment un voiaj pe o navă de croazieră. Ești nevoit să împarți aceeași navă, același spațiu și spațiile publice timp de opt zile sau 14 zile cu un număr destul de mare de persoane, ceea ce evident reprezintă un risc”, a declarat Corina Martin, agent de turism.
S-au luat măsuri extraordinare la bordul navelor: acum check in-ul se face distanțat, sunt multe cabine goale separate, iar controlul medical al pasagerilor e amănunțit. Și portul Constanța a sporit măsurile de siguranță atât la îmbarcare cât și la debarcare. Mai ales, că în acest sezon sunt așteptate să ajungă 26 de nave maritime.
„În primul rând este vizitarea orașului Tomis, după care se poate merge la Cetatea Histria. Apoi ar veni axa Constanța-Adamclisi, unde avem cetatea Tropaeum Traiani, monument triumfal. Iar cea de-a treia axă ar fi pe linia Dunării, să nu uităm că avem Capidava, o cetate foarte frumoasă”, a declarat Cristian Cealera, muzeograf.
Portul Constanța deține directoratul croazierelor Mediterane pentru zona Mării Negre și împreună cu porturile Odessa, Burgas și Varna promovează relansarea turismului de croazieră în Marea Neagră. De altfel, 12 nave și-au făcut rezervări și pentru anul 2022.