Trageri cu rachete în Poligonul Capu Midia: militarii au executat foc pe ținte la suprafața apei

În perioada 2-3 februarie, în Poligonul Capu Midia, au fost executate, trageri reale de luptă cu sistemele de artilerie reactivă LAROM, în cadrul exercițiului „Viforul 21.11”.
Militarii au executat foc pe ținte la suprafața apei, cu muniție de calibrul 160 mm, la o distanță de peste 16.000 de metri de țărm, în largul mării. Un element de noutate a constat în efectuarea tragerilor cu rachete LAR MK-4 pe timp de noapte, Capu Midia fiind unul dintre poligoanele din țară unde se pot executa trageri atât ziua, cât și noaptea.
„Noi suntem pregătiți să executăm tragerile în orice condiții, indiferent de timp, anotimp, starea vremii. Observarea, corectarea și evaluarea efectului la țintă s-au executat cu senzorii din cadrul Batalionului 84 Asigurare Date. Am avut în intenție să executăm și observarea din elicopter, numai că nu ne-au permis condițiile meteo”, a transmis la finalul misiunii locotenentul-colonel Adeline-Cristinel Arghire, comandant Batalionul 83 LAROM „Bogdan I”.
Scenariul exercițiului a presupus respingerea unui desant maritim al inamicului.
„Situația tactică a presupus desfășurarea unui marș pe roți din garnizoana de dislocare la pace Bârlad, în zona de manevră a artileriei din Poligonul Capu Midia pentru a asigura sprijinul cu foc al forțelor proprii pentru apărarea aliniamentului în scopul respingerii forțelor inamicului”, a declarat, la finalul operațiunii, căpitan Oana-Marilena Olinici, șef operații și instrucție în cadrul Batalionului 83 LAROM „Bogdan I”.
Pe parcursul tragerilor, militarii au fost monitorizați de personalul Poligonului Complex de Trageri Capu Midia care a asigurat siguranța perimetrului în care a fost desfășurată misiunea.
„Ce presupune acest lucru? În primul rând siguranța navală, pentru că suntem răspunzători să nu avem ambarcațiuni în sectorul de tragere și, în al doilea rând, siguranța terestră. În funcție de bătaia fiecărei categorii de tehnică noi asigurăm măsurile de siguranță. Dacă sunt cu bătaie mare, peste 20, peste 30 de kilometri, apelăm la Statul Major al Forțelor Navale, care ne sprijină cu nave maritime”, a declarat colonelul Viorel-Eugen Bitan, comandantul Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”.
Pentru exercițiul tactic au fost dislocați circa 50 de militari din cadrul Batalionului 83 LAROM „Bogdan I” cu peste 10 mijloace tehnice.
Sursă foto: Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație

Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie. Care este programul la SCJU Constanța

CONSTANȚA. A fost livrat primul microbuz electric

Campania electorală din 2025: ce este permis și ce este interzis
Indemnizațiile de creștere a copilului și stimulentele de inserție vor fi plătite înainte de Paște
Spitalul Județean Constanța își extinde serviciile medicale. VEZI despre ce este vorba
Noi reguli de circulație! Două străzi devin cu sens unic
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

