Frontierele, păzite de avioanele spaniole Eurofighter Typhoon: șase aparate de ultimă generație complet înarmate
De astăzi ne păzim frontierele cu avioanele spaniole Eurofighter Typhoon trimise la baza aeriană Mihail Kogălniceanu. Sunt șase aparate de ultimă generație, super computerizate și înarmate până-n dinți, care vor patrula pe cerul României împreună cu escadrila de aparate americane F-16, cumpărate din Portugalia. Și bătrânele MiG-uri vor zbura alături de ele, dar ne punem baza în uriașul ajutor pe care ni-l dă NATO.
Eufighter Typhoon este suprema maşină de război aerian: un avion care atinge de două ori viteza sunetului la 11 kilometri înălțime în atmosferă, capabil să între în luptă în câteva secunde, cu o mare varietate de arme la bord: este echipat cu rachete de diferite dimensiuni, poate angaja și poate distruge ținte aeriene, terestre și în bătălii navale.
Avioanele sunt conduse de computere de ultimă generație care comunică în permanență cu centrul tactic de luptă. Acestea au sosit la Kogălniceanu, ca să ne apere spațiul aerian.
„Am făcut asta în țările Baltice, o facem în mod normal în Spania, sub angajament NATO, iar acum o vom face și aici”, a declarat José Enrique Fernandez Medel, comandatul detașamentului spaniol.
Poliție Aeriană înseamnă de fapt paza frontierelor pe cer astfel încât niciun inamic să nu intre în spațiul aerian românesc. În trecut, astfel de întrări neautorizate s-au mai întâmplat, iar bătrânele MiG-uri sunt incapabile să intercepteze orice avion străin în orice punct al țării, într-un timp relativ scurt.
„Odată cu anexarea ilegală a Crimeei, NATO a luat aceste măsuri de a asigura Poliția Aeriană întărită prin trimiterea unor detașamente din diferite țări pentru a spori capacitățile noastre de reacție și de intercepție”, a declarat cdr Daniel Moise, comandantul Grupului 86 Operațional Fetești.
Cele șase avioane de luptă Typhoon trimise la baza aeriană Mihai Kogălniceanu sunt apte să intercepteze orice potențiali invadatori care ar intra în spațiul aerian al României.
„Chiar săptămâna trecută am executat o misiune reală a Poliției Aeriană în Marea Neagră. Noi am fost solicitați pentru două ținte de origine necunoscută și am executat o misiune de patrulare pe Litoral”, a declarat lt. Alin Plop, Baza Aeriană 86 Fetești.
„Vom derula misiuni aer-aer și avem avioanele configurate pentru asta. Vedeți sub aripi rezervoare suplimentare de combustibili care măresc timpul pe care îl putem petrece în aer ca să fotografiem țintele desemnate”, a declarat José Alvarez, pilot spaniol.
Alianţa Nord-Atlantică și-a consolidat prezenţa militară în Europa de Est prin desfăşurarea a mii de militari în Polonia şi în ţările baltice. O structură multinaţională NATO urmează să fie staţionată în România. În plus, Alianţa a preluat controlul asupra sistemului antirachetă, care include nave americane dotate cu sisteme antibalistice în largul Spaniei, un radar în Turcia şi elementele de interceptare din România. În cadrul acestui proiect, Spania a trimis avioanele multirol Eurofighter Typhoon pentru misiuni NATO în zona Mării Negre, ele urmând să ramână la Kogălniceanu două luni.