NOI REGULI PENTRU UTILIZATORI ȘI OPERATORI
Regulamentul pentru utilizarea trotinetelor electrice, a fost votat: ce măsuri și sancțiuni cuprinde acesta
Trotinetele electrice vor putea fi folosite doar de persoanele mai mari de 14 ani, pe mijlocul de transport va avea voie o singură persoană, iar cine lasă trotineta în locuri nepermise riscă amenzi de sute de lei. Sancțiuni pot primi și operatorii care au adus astfel de mijloace de transport alternativ în oraș. Regulamentul pentru utilizarea trotinetelor electrice în municipiul Constanţa a fost votat astăzi.
Sunt imagini care în toamna anului trecut au creat revoltă în rândul constănțenilor. Însă, de acum înainte, utilizatorii care mai lasă așa trotinetele riscă amenzi. Sancțiunile și normele ce trebuie să le respecte constănțenii care folosesc trotinetele electrice, dar și companiile care le închiriază fac parte dintr-un regulament realizat de municipalitate.
Nici operatorii, nici utilizatorii nu vor avea voie să lase trotinetele electrice în anumite zone. Potrivit regulamentului, staționarea și oprirea trotinetei electrice în stația de autobuz, înainte sau după acestea cu 10 metri sunt absolut interzise.
Mai sunt şi alte locuri în care nu trebuie amplasate aceste mijloace de transport.
Constănțenii care folosesc trotinete electrice trebuie să știe că este interzis să lase trotinetele pe un trotuar mai îngust de 2,5 metri. În cazul în care o fac, riscă amenzi de la 200 la 400 de lei.
Aceeași amendă poate primi și un utilizator care staționează trotineta în stațiile de taxi, în locurile de parcare pentru autoturisme, pe spațiile verzi, pe plaje sau pe șantierele în lucru de pe domeniul public. De asemenea, aceeași amendă o riscă și o persoană care, de pildă, circulă cu trotineta pe alte benzi decât cea de lângă bordură sau acostament. Bineînțeles, este excepție în cazul în care trebuie să se încadreze regulamentar pe o altă bandă.
„Trebuie regulament. Nu se poate fără regulament. Păi cum să circule așa ori și cine? Să pună mâna pe ele și să plece? Mai sunt copii mici”, spune un constănțean.
Pe de altă parte, regulamentul mai prevede și că trotinetele electrice pot fi folosite doar de persoanele mai mari de 14 ani. Și până la vârsta de 16 ani, casca de protecție este obligatorie. Este interzisă și circulația trotinetelor pe autostrăzi și pe drumuri publice unde se poate circula cu o viteză mai mare de 50 de kilometri pe oră. Iar cei care merg cu trotineta electrică trebuie să aibă asupra lor un act de identitate. Foarte important: pe trotinetă poate circula o singură persoană. Toate aceste nereguli se sancționează cu sume cuprinse între 200 și 400 de lei. Și nu sunt singurele lucruri la care trebuie să fie atenți posesorii sau utilizatorii de trotinete electrice.
„Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor și a trotinetelor electrice constituie contravenție și aceasta se sancționează cu amendă cupeinsă între 870 și 1.160 de lei”, a declarat Cristina Vasile, purtător de cuvânt IPJ Constanța.
De dotarea mijloacelor de transport trebuie să se ocupe proprietarii. Iar în cazul în care trotinetele sunt deținute de o anumită companie, aceasta este responsabilă. De pildă, regulamentul municipalității arată că fără echipamente adecvate și funcționale, trotineta electrică nu poate fi folosită pe timpul nopții. Firma care le deține mai are și alte obligații.
În cazul în care trotinetele sunt lăsate în locuri interzise, operatorul are la dispoziție cel mult trei ore să le ridice. Însă, dacă trotinetele electrice afectează traficul rutier sau pietonal, operatorul este obligat să le ridice de îndată.
„Am văzut că nu erau puse cum trebuie, adică trântite, am văzut astă-vară”, spune un constănțean.
Potrivit regulamentului, operatorii flotelor de trotinete electrice pot fi sancţionați pentru nerespectarea obligaţiilor cu sume de până la 2.500 de lei. Documentul a fost votat vineri de consilierii locali.