dobroge.tv

Live

Ministerul Muncii pregăteşte o nouă lege a pensiilor: angajaţii s-ar putea pensiona la 70 de ani

Ministerul Muncii pregăteşte o nouă lege a pensiilor: angajaţii s-ar putea pensiona la 70 de ani
29 ianuarie 2021
Redactia DTV
Publicitate

Ministrul Muncii Raluca Turcan a anunţat că este în pregătire un proiect la Minister prin care „să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea după vârsta standard de pensionare între pensie şi salariul la stat”.

„Vârsta de pensionare va fi atinsă într-un proiect pe care noi îl pregătim la Minister şi pe care îl vom discuta cu partenerii sociali şi cu toţi cei care vor fi implicaţi şi anume să existe opţiunea pensionării la 70 de ani şi această opţiune să fie cumulată cu optarea după vârsta standard de pensionare între pensie şi salariul la stat. Să opteze fie pensie şi opţiunea de a se pensiona la 70 de ani, fie să aleagă partea de salariu la stat”, a afirmat Raluca Turcan joi într-o conferinţă de presă.

Chestionată dacă va scădea vreo pensie în urma recalculării, ministrul Muncii a răspuns: „Nicio pensie din sistemul public de pensii, în urma recalculării, nu va scădea. Toate pensiile care ar putea ieşi cu o valoare mai mică vor rămâne pe acelaşi plafon. În legătură cu pensiile de anul acesta, aşa cum am menţionat, ele vor fi plătite şi evaluate pentru cei care intră în pensie în baza legii şi vom vedea cu cât vor putea fi indexate anul acesta”.

Ministrul Muncii a anunţat că lansează o reformă a sistemului public de pensii, care va include şi pensiile speciale. Reforma cuprinde mai multe etape, iar fondurile necesare digitalizării sistemului va fi decontată din fonduri europene, a spus Turcan într-o conferinţă de presă.

 Potrivit acesteia, tot procesul ar trebui să dureze circa un an şi jumătate. Reforma începe prin evaluarea şi digitalizarea tuturor dosarelor de pensii, care vor sta la baza recalculării pensiilor, a adăugat ministrul. Recalcularea se va face în baza unei noi legi care va conţine o formulă ce va conţine indicatorii din dosarele reevaluate, a spus Turcan.

În paralel, Ministerul Muncii lucrează la o nouă lege a pensiilor ”cu o formulă de calcul sustenabil”, care să înlocuiască legea 127 din 2019, promovată de PSD.

 „Cheltuielile necesare în efortul de digitalizare şi recalculare a pensiilor vor fi decontate din PNRR (programul de relanzare finanţat de UE – n.red.), pentru că fac parte din reforma sistemului naţional de pensii”, a spus Turcan. „Discuţiile le vom începe peste maximum o lună pe noul proiect de lege a pensiilor. Trebuie să aducă sustenabilitate în sistemul de pensii. Până acum bu s-a vorbit că legea 127 presupunea un efort bugetar pe care nici o economie în stadiul economiei româneşti nu şi-ar fi putut-o permite. Reforma trebuie să se fundamenteze pe contributivitate şi echitate”, a mai spus ministrul Muncii.

Sursă foto: Capital.ro

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233