dobroge.tv

Live

REGULAMENT NOU DE PARCARE, LA CONSTANŢA

„Revoluția” parcărilor publice: unele locuri ar putea fi scoase la licitație, iar în anumite zone se va putea parca pentru cel mult două ore

28 ianuarie 2021
Publicitate

Locurile de parcare rezidențiale vor fi scoase la licitație, în anumite zone din oraș nu se va putea parca mai mult de două ore, iar în rest va fi nevoie de o vignetă specială, care să ateste plata parcării. Asta prevede, printre altele, regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice din municipiul Constanța, care se află în consultare publică. Până la jumătatea lunii februarie, constănțenii își pot exprima sugestiile.

Peste tot, în toate țările europene, trebuie să plătim parcarea!”, spune un constănțean.

Însă, în Constanța, parcarea nu se mai plătește din noiembrie, anul trecut, de când instanța a decis să suspende amendarea constănțenilor care nu achită pentru un loc de parcare. Prin urmare, tot de atunci, Poliția locală nu a mai dat amenzi, iar Confort Urban a blocat softul prin care se încasa plata prin sms. Municipalitatea vrea să rezolve această situație, dar și alte probleme, printr-un nou Regulamentul de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice din municipiul Constanța, ce se află în consultare publică. Sunt reguli speciale pentru parcările rezidențiale.

Constănțenii care vor un loc de parcare în fața blocului vor trebuie să participe la licitație împreună cu ceilalți vecini în cazul în care numărul solicitărilor va mai mare decât numărul locurilor de parcare. Și, pentru fiecare apartament, se va oferi un singur loc de parcare.

Doar în cazul în care vor fi prea multe locuri libere și prea puține cereri, o familie ar putea obține mai mult de un loc. Însă, ținând cont că municipiul suferă de un deficit de locuri, cu greu o familie care are trei autoturisme, de pildă, ar putea deține tot atâtea locuri în zonele rezidențiale. Domnul Munteanu locuiește în Tomis Nord. Este foarte aglomerată zona în care stă. Însă, a reușit să obțină două locuri de parcare de la municipalitate, pentru el și fiul său. Spune că plătește în jur de 450 de lei, anual, pentru ambele. Nu prea este încântat de noile reguli privind parcarea de reședință.

Noi suntem în familie, să zicem patru inși. Doi copii și eu și cu soția și avem două mașini. Ar fi mai greu să putem obține un loc de parcare pentru că sunt puține acum și majoritatea sunt ocupate. Cel care are bani mai mulți obține, cel care nu, mai așteaptă”, spune domnul Munteanu.

Prețul de pornire al licitației va fi egal cu taxa anuală ce se va stabili prin hotărâre de consiliu local, iar pasul de licitație va fi de 10 lei. Cine oferă suma cea mai mare, primește locul de parcare.

Propunerea noastră este ca un cod de culoare să arate ce loc ai și unde, păstrând un cod similar seriei mașinii. În sensul că, noi ne-am dorit să fie alcătuit din numărul cartierului în care locuiești, numărul străzii conform nomenclatorului străzilor orașului Constanța și numărul Asociației de Proprietari și al locului pe care îl ocupi”, a declarat Horia Constantinescu, director Primăria Constanța.

Pe lângă cele de reședință, parcările publice din municipiu vor fi împărțite în două zone de taxare.

În zona 1 se va putea parca contra cost, pentru două ore. Tichetul de parcare va fi eliberat de parcoemetru sau va fi înmânat de către personalul desemnat. Sau se poate achita prin SMS.

Pentru parcarea în zona 2, va fi nevoie de vigneta. Va conține numărul de înmatriculare și perioada de valabilitate și va fi montată în interiorul parbrizului.

Momentan, nu a fost stabilită oficial modalitatea de diferențiere a zonelor. Însă, cel mai probabil, centrul sau zona de fițe din Mamaia vor intra la categoria întâi de parcare, cu un timp de cel mult două ore.

Zonele tentante sau zonele cu flux vor fi în categoria de plată premium pentru că trebuie să înțelegem că a parca cât mai aproape de locul în care am interes să ajung este o poveste care trebuie decontată ca atare. Altfel vei putea folosi parcarea publică și să te deplasezi un număr de metri pe jos”, a mai declarat Horia Constantinescu, director Primăria Constanța.

Locurile de parcare și așa nu sunt destule și totuși se micșorează constant locul acestora. Este o inițiativă ok pentru a găsi niște bani pentru a face niște parcări subterane sau supraetajate acolo unde se poate”.

De altfel, aceasta este și promisiunea municipalității. Toate fondurile obținute din plata parcărilor publice vor merge către investiții în acest domeniu. Tarifele, dar și arterele care vor intra exact în cele două zone urmează să fie stabilite după finalizarea perioadei de consultare publică. Cei interesați pot trimite sugestii cu privire la Regulamentul de Organizare și Funcționare a Parcărilor Publice din Municipiul Constanța până pe 15 februarie, prin poștă sau prin e-mail.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233