CLĂDIRI CU RISC SEISMIC
Școlile și grădinițele din Constanța, în pericol: 79 de unități de învățământ funcționează în clădiri vechi date în folosință înainte 1978
64 de școli și grădinițe funcționează fără expertiză tehnică. Elevii se întorc în bănci în mai puțin de două săptămâni în clădiri vechi, cu risc seismic. Deși siguranța copiilor ar trebui să fie o prioritate, nu s-au mai făcut verificări de cel puțin cinci ani de zile.
Siguranța școlarilor și preșcolarilor ar trebui să fie prioritară în interiorul unităților de învățământ pe care le frecventează. Cu toate acestea, zeci de școli și grădinițe funcționează în clădiri cu risc seismic, care nu au fost verificate în ultimii ani.
„Unele dintre clădirile în care elevii din județ învață sunt fie clădiri istorice cu un risc seismic ridicat, fie clădiri care nu au un aviz ISU sau DSP. Și atunci, în aceste clădiri nu poate fi vorba de un act educațional de calitate pentru că, odată cu scăderea calității acestuia, vine și scăderea siguranței elevilor. Și atunci, în aceste unități de învățământ, integritatea fizică și psihică a elevilor nu poate fi asigurată în mod corespunzător”, a declarant Silviu Morcan, președintele Consiliului Elevilor.
79 de unități de învățământ funcționează în clădiri date în folosință înainte de 1978, iar cele mai multe dintre acestea nu au expertiză seismică. Printre ele se numără și 24 de grădinițe.
Una dintre unitățile de învățământ unde nu a fost făcută expertizarea tehnică este Liceul Energetic. Conducătorii unității spun totuși că au în vedere acest aspect și că rezolvarea situației face parte din planul managerial pentru 2021.
„Cunosc această problemă, ne-am propus în anul acesta 2021să abordăm această problemă, să solicităm Primăriei fonduri pentru obținerea acestei autorizații. Liceul are două corpuri, unul este mai vechi, în ’66, unul în ’78, dar totuși clădirea este în foarte bună stare de funcționare. De curând am obținut și o autorizație de la ISU, ne-au verificat și aceia”, a declarat Claudia Niți, director Liceul Energetic Constanța.
Sunt unități de învățământ care funcționează de peste 100 de ani. Aici, directorii au grijă ca toate verificările să fie la zi. Cu toate acestea, există probleme care necesită rezolvări urgente.
„Aspectul tehnic se leagă însă de vechimea imobilului, construcția clădirii a fost realizată între 1923-1928, a suportat de-a lungul timpului o serie de reparații și, de mai mulți ani, se pune în discuție necesitatea reabilitării și consolidării, atât din punct de vedere fizic, cât și energetic. O parte din tâmplărie este deteriorată, sunt pierderi de căldură, sunt consumuri neeficiente și toate acestea justifică cuprinderea clădirii într-un program de reabilitare energetică, ceea ce a impus în ultimii ani, tot felul de studii, de expertize, de verificări”, a declarant Vasile Nicoară, director Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța.
Cu toate că apar pe lista celor care nu au fost verificate în ultimii cinci ani, sunt și unități de învățământ unde conducătorii acestora susțin contrariul.
„Grădinița de aplicație, care este din 1933, are expertizarea făcută, ca și celelalte în 2017 pentru că avem în derulare două lucrări foarte importante care au necesitat această expertizare. Este vorba despre refacerea acoperișului și execuția scării de incendiu pentru că sunt recomandări pe care le-am primit”, a declarant Anamaria Ciubotaru, director Colegiul Național Pedagogic Constanța.
Autoritățile spun că se vor face verificări ale fiecărei clădiri în care se desfășoară activități didactice care se află în patrimoniul administrației locale. În același timp, echipele municipalității realizează inventarul tuturor clădirilor publice cu potențial risc seismic din municipiul Constanța. Cele mai multe se află în zona centrală și peninsulară a orașului și au fost construite în prima jumătate a secolului XX.