dobroge.tv

Live

Plata ratelor bancare poate fi amânată și în 2021 cu maximum nouă luni

28 ianuarie 2021
Publicitate

Ratele bancare se pot amâna și anul acesta. Ministerul Finanțelor va prelungi suspendarea ratelor, dobânzilor și comisioanelor pentru o perioadă de maximum nouă luni. Solicitările pot fi depuse până pe 15 martie 2021.

Pandemia de COVID-19 i-a pus pe mulți constănțeni în dificultate. Unii au rămas fără locul de muncă, alții au avut afacerile închise, iar dacă au avut și credite de plătit, această perioadă a fost destul de grea. Măsura amânării ratelor bancare a însemnat un real ajutor. Alex spune că a apelat la această facilitate anul trecut în aprilie. Și-a amânat plățile de la leasing pentru 6 luni.

Alex: Da, am fost în situația în care să-mi amân ratele în contextul pandemic.

Reporter: De ce?

Alex: Pentru că afacerea mi-a fost închisă, iar eu nu mai aveam nicio sursă de venit. A crescut dobânda, nu cu mult. Undeva la 2%, dar momentan că ne-am reluat activitatea, totul este ok.

Autoritățile vin cu vești bune și pentru acest an. Guvernul a aprobat miercuri propunerea Ministerului de Finanțe de a continua măsurile de sprijin acordate persoanelor afectate. Românii care au beneficiat deja de o perioadă de 9 luni de suspendare a ratelor nu vor mai putea obține o nouă suspendare. În cazul în care s-au bucurat de amânarea plăților pentru o perioadă mai mică de 9 luni, atunci pot obține o altă suspendare.

Cei care doresc să solicite suspendarea plății ratelor, trebuie să îndeplinească câteva condiții. Creditul să fi fost acordat până la data de 30 martie 2020 inclusiv, să nu fi ajuns la scadență până la data solicitării, iar debitorul să nu înregistreze restanțe la data la care cere amânarea obligației de plată.

Pe de altă parte, lucrătorii din sistemul bancar sunt de părere însă că ar fi mai înţelept să cheltuim mai atent banii pe care îi avem pentru că o astfel de măsură creşte cu cel puţin 10% valoarea datoriei rămase. Aceștia spun că solicitările de amânarea au fost pentru toate categoriile de credit, însă cele mai multe solicitări de amânare au venit din partea domeniilor care au fost cele mai afectate.

A fost un număr destul de ridicat al solicitărilor privind amânarea ratelor, în special după ce a fost și votată de către guvernul de la acea vreme. Nu pot să spun în momentul de față efectele pe termen scurt al acestei amânări în ceea ce privește sistemul bancar, dar cu siguranță și amânarea ratei în 2021 va avea un impact nu foarte bun, dacă lucrurile vor continua în această directive pe o perioadă de nouă luni”, a declarant Daniela Popa, branch manager bancă.

Autoritățile speră că rezultatele implementării acestei facilități vor avea ca efect menținerea în activitate a companiilor, implicit a locurilor de muncă furnizate de acestea pe perioada în care se manifestă efectele pandemiei COVID-19, și protejarea persoanelor fizice ale căror venituri au fost afectate în această perioadă. Din primăvară și până acum, aproape 600.000 de români care nu aveau restanțe au cerut suspendarea plații datoriilor.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233