CAMPANIA DE VACCINARE
Dezorganizare la Centrul de Vaccinare din Mangalia. Zeci de oameni cu programare au aşteptat ore în şir pentru a veni maşina DSP cu dozele de vaccin
Bâlbă la programarea pentru vaccinarea anti-COVID la Centrul de Vaccinare din Mangalia. Zeci de persoane care erau programate pentru vaccin astăzi stau de dimineaţă şi aşteaptă să primească vaccinul.
Deşi oamenii au venit încă de la primele ore ale dimineţii, au fost nevoiţi să aştepte ore în şir afară pentru că la centrul de vaccinare nu ajunseseră dozele suplimentare de vaccin pentru a se putea imuniza.
"Am venit la timp pentru programarea făcută (08:00), până la ora asta (11:00) nu ştie nimeni exact la ce oră va veni maşina de la DSP. Evident, după ce ajunge livrarea, adăugăm timpul pentru degivrare şi preparat vaccinul. Afară sunt 30 de persoane în aşteptare, eu sunt în cabinetul de vaccinare de la ora 08:30. Personalul de aici este amabil, dar au fost lăsaţi fără material de lucru şi fără o estimare clară a situaţiei, nu ştie nimeni de ce a apărut acest decalaj",a transmis o persoană care aştepta să primească vaccinul.
În jur de ora 11 şi jumătate, a ajuns şi maşina de la DSP cu peste 700 de doze de vaccin. Sătui să tot aştepte, oamenii s-au îmbulzit la uşa centrului şi au început să se ia la ceartă cu paznicul. Aceştia acuză proasta organizare, precum şi faptul că nu au fost anunţaţi din timp că se va decala programarea, fără să fie nevoiţi să aştepte ore bune afară.
Deşi DSP Constanţa anunţa că programarea se va decala cu o oră, oamenii programaţi la ora 9 pentru vaccin, au început să intre în centru abia după ora 12:00. Prioritate au avut cei programaţi pentru rapel, adică cea de-a doua doză a vaccinului împotriva COVID-19.
Explicaţia autorităţilor: s-au schimbat procedurile de recepţie/transmisie a dozelor de vaccin
„În ceea ce privește alocarea dozelor de vaccin, reiterăm că, potrivit procedurilor și instrucțiunilor CNCAV, aduse la cunoștința DSP-urilor, a coordonatorilor centrelor de vaccinare și a opiniei publice, stabilirea necesarului de doze se realizează pentru o perioadă de trei zile, în baza programărilor existente în platforma electronică de programare. La acest necesar, se adaugă numărul de doze pentru vaccinarea persoanelor din centrele rezidențiale și medico-sociale, a persoanelor dializate, netransportabile și a persoanelor fără adăpost.
Situația apărută în această dimineață la Centrul de Vaccinare Mangalia a fost determinată de schimbarea procedurilor de recepție / transmisie a dozelor de vaccin.
738 de doze de vaccin au ajuns astăzi la Centrul de vaccinare din Mangalia. Totodată, STS trimite sms-uri persoanelor programate, în care sunt informate că programările se vor decala”,a transmis Tudorel Ene, purtător de cuvânt al DSP Constanța.
A şasea tranşă de vaccin Pfizer/BioNTech a sosit luni dimineață în România
180 de mii de noi doze de vaccin Covid vor ajunge luni şi marţi, în România. Luni dimineaţă, în jurul orei 8:00 la București a ajuns avionul cu o parte a transportului, respectiv 92.000 de doze. Toate vor ajunge la cei care și-au făcut deja programare pentru vaccinare.
Transportul către centrele de stocare este asigurat de firma producătoare, inclusiv pe cale terestră. Vaccinurile sunt transportate în condiţii optime de siguranţă, în containere speciale, cu gheaţă carbonică şi folie etanşă, potrivit unui comunicat de presă al CNCAV.
Dozele vor fi distribuite astfel:
- Centrul Regional de Distribuţie Bucureşti: 35.100 doze;
- Centrul Regional de Distribuţie Braşov: 11.700 doze;
- Centrul Regional de Distribuţie Cluj: 10.530 doze;
- Centrul Regional de Distribuţie Constanţa: 9.360 doze;
- Centrul Regional de Distribuţie Craiova: 7.020 doze;
- Centrul Regional de Distribuţie Iaşi: 11.700 doze;
- Centrul Regional de Distribuţie Timişoara: 7.020 doze.
În centrele de vaccinare vor fi utilizate atât doze recepţionate de România în tranşa curentă, cât şi în tranşele anterioare, pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional şi centrele regionale de depozitare, prin direcţiile de sănătate publică judeţene şi cea a municipiului Bucureşti.
Următoarea tranşă de vaccin ar urma să fie adusă în România marţi, 26 ianuarie, iar la acest moment se aşteaptă confirmarea oficială în acest sens din partea firmei producătoare.
CNCAV aminteşte că pe 15 ianuarie a debutat etapa a II-a a campaniei de vaccinare, destinată persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, persoanelor cu boli cronice, indiferent de vârstă, precum şi personalului-cheie care desfăşoară activităţi în domenii esenţiale.
În ceea ce priveşte calendarul de livrare a dozelor, compania Pfizer a anunţat revenirea la programul iniţial de livrări către Uniunea Europeană începând cu 25 ianuarie şi va creşte numărul de doze în jurul datei de 15 februarie, menţionează sursa citată.
România se află în etapa a doua de vaccinare
Persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice și lucrătorii în domenii esențiale se pot programa fie online, pe site-ul https://programare.vaccinare-covid.gov.ro, fie prin medicul de familie sau prin aparținători. Programări în vederea vaccinării se pot face și prin call-center, la numărul de telefon 021.414.44.25.
„Platforma online va fi gata pe 15 ianuarie. De la ora 15:00 se va putea face programarea pentru etapa a doua. Modalitatea de programare se poate face prin medicul de familie, indvidual sau prin call center. O altă modalitate este prin direcția de asistență socială din primării sau prin aparținători care pot înscrie până la maximum 10 persoane.Pentru cei cu boli cronice, programarea se face prin medicul de familie. Dacă nu are medic de familie se poate face prin call center, sau pe pagina web. Pentru persoanele care deservesc activitățile esențiale programarea se face prin angajator”, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță.
Care sunt persoanele care vor fi vaccinate în a doua etapă
Valeriu Gheorghiță a enumerat lista oficială cu persoanele care intră în etapa a două de vaccinare:
- beneficiarii din centrele sociale
- persoanele care au peste 65 de ani
- persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, alte metabolice inclusiv boli congenitale, afecțiunile cardiovasculare cronice, afecțiunile cronice renale, oncologice, pulmonare, sindromul Down, afecțiuni hepatice, autoimune și alte condiții de imunodepresie, HIV-SIDA
- persoanele care deservesc activități esențiale pentru bună funcționare a infrastructurii critice
„Din categoria persoanelor care deservesc activități esențiale fac parte personalul din domeniul Apărării, ordine publică, siguranță națională, autoritate judecătorească, personalul din sectorul economic vital, cum ar fi procesare, distribuție alimente, pâine, lactate, legume, apă, centrale electrice (transport și distribuție) , medicamente și materiale sanitare, transport de persoane și mărfuri, personalul din învățământ, poștal și curierat, salubritate și deșeuri, personalul din înaltele instituții ale statului (Parlament, președinție), culte religioase”,a precizat Valeriu Gheorghiță, care a spus și că această lista a fost transmisă către DSP-uri.
Pe lista persoanelor care vor fi vaccinate în etapa a doua face parte și personalul din mass-media, „cei care efectuează reportaje în unități medicale”.