Societatea care a generat dezastrul ecologic din Tulcea, amendată de Direcția de Sănătate Publică cu... 5.000 de lei
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a sancționat societatea care administrează singurul incinerator de animale din judeţ, cu 5.000 de lei, amendă maximă prevăzută prin lege, pentru că ar fi îngropat oile moarte după scufundarea navei Queen Hind, în loc să se incinereze.
Directoarea DSP, Mihaela Nicolau, a declarat că sancţiunea a fost aplicată, conform hotărârii de Guvern nr. 857/2011, pentru aruncarea deşeurilor solide în alte locuri decât cele amenajate special şi autorizate.
„Nu putem să vorbim despre un pericol la adresa sănătăţii publice până când nu primim rezultatele analizelor prelevate din locul respectiv”, a precizat Mihaela Nicolau, scrie Radio Constanța.
Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) a suspendat, miercuri, 20 ianuarie, activitatea incineratorului de animale din judeţ şi a aplicat o sancţiune de 1.200 de lei, din cauza neconformităţilor constatate în timpul unui control, printre care depozitarea necorespunzătoare a deşeurilor animaliere care nu sunt supuse consumului uman şi nerespectarea fluxului din unitate.
Directorul DSVSA, Mitică Tuchilă, a precizat că probele prelevate din zona în care au fost găsite resturile de animale au fost transmise spre analiză Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti.
Parchetul de pe lângă Curtea de apel Constanţa a anunţat, în noaptea de miercuri, 20 ianuarie, spre joi, 21 ianuarie, că a pus în aplicare două mandate de percheziţii domiciliare pentru stabilirea legalităţii modului în care s-a derulat incinerarea ovinelor înecate pe nava Queen Hind, eşuată în luna noiembrie 2019, în Portul Midia. -- detalii aici:Percheziții în cazul oilor moarte pe nava Queen Hind și descoperite îngropate în județul Tulcea
Ancheta procurorilor a stabilit că mare parte din deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren.
Joi 21 ianuarie, dimineaţa, Centrul local de combatere a bolilor s-a reunit într-o şedinţă extraordinară pentru a analiza situaţia din Smârdan şi a stabilit un plan de măsuri pentru decontaminarea terenului în care s-au descoperit leşuri de origine animală. -- detalii aici: TULCEA. Instituția Prefectului, despre oile găsite îngropate: Resturile vor fi incinerate, urmând ca zona să fie decontaminată și ecologizată
Reamintim că vasul Queen Hind, cu peste 14.000 de oi la bord, a eşuat la finalul lunii noiembrie a anului trecut la plecare din Portul Midia.
Sursă foto: Poliția de Frontieră