Metoda de furt „Împrietenirea” a revenit: autoritățile recomandă oamenilor să aibă grijă cui deschid ușa
O metodă de furt a revenit în România. Vorbim de metoda „Împrietenirea” care a lăsat mai mulți oameni fără bunurile de valoare și mai multe sume de bani, în ultimii ani. Concret, hoții se dau drept angajați ai unor instituții și astfel pătrund în locuință și sustrag tot ceea ce găsesc. Autoritățile locale, vin și cu câteva recomandări pentru constănțeni.
Pentru că a fost pandemie, majoritatea oamenilor au fost acasă. Motiv pentru care și spărgătorii de apartamente și-au schimbat modul de acțiune. Metoda „Împrietenirea” a revenit „pe piață”.
Hoțul sună la interfon, pretinde că este un angajat al unei companii utilitare, i se permite accesul în scară și de aici are cale liberă pentru a încerca la fiecare apartament. Profitând de vulnerabilitatea proprietarului, îl poate deposeda de bunurile din locuință.
Prin această metodă sute de oameni au fost păcăliți. În doar câteva minute, odată permis accesul în locuință, hoții fură tot ceea ce găsesc de valoare. Constănțenii spun că, acum sunt de două ori mai atenți atunci când deschis ușa unui necunoscut.
„Mi s-a întâmplat mai de mult. Niște femei erau. Au sunat la interfon și afară erau bărbății. Nu am deschis ușa. I-am văzut și mi-am dat seama că nu sunt în vizită”, spune un constănțean.
„Trebuie să fim preventivi. Să vedem cine sunt și ce fac. În special, noi de la lifturi avem închis și ne uităm cu mare atenție pentru că astea sunt timpurile în care trăim”, spune un alt constănțean.
Sunt și persoane care fie se prefac că nu sunt acasă când observa la ușă o persoană pe care nu o cunosc fie pur și simplu nu deschid.
„Nu le deschid noi avem interfon. Nu mă complic. Nu cunosc, nu-i dau drumul. Că merg să citesc, să fac... nu-i dau drumul”, spune un constănțean.
Alții sunt și mai preventivi. Și asta pentru că au mai fost odată în atenția hoților.
„Doamnă, zice: Băiatul dumneavoastră a pățit un mare accident, i-a rupt picioarele cuiva și ne trebuiesc 4.000 de lei. Și în timpul în care m-am răstit eu la el, a închis telefonul”, spune un constănțean.
Autoritățile de la malul mării vin și cu câteva recomandări pentru constănțeni.
„Polițiștii constănțeni vă recomandă să fiți precauți când la ușa dumneavoastră se prezintă, fără a fi solicitat vreun serviciu, persoane necunoscute care declară că sunt reprezentanți ai unei companii de utilități sau care pretind a fi reprezentanți ai unor supermarket-uri ce oferă gratuit produse sau prezintă diverse promoții. Nu permiteți accesul acestora în locuință. Dacă totuși o faceți, nu-i lăsați nesupravegheați, nici măcar pentru scurt timp. De asemenea, nu lăsați bilete-n ușă sau mesaje pe robotul telefonic sau pe rețelele de socializare al căror conținut să se sub înțeleagă absența dumneavoastră de la domiciliu”, declară Andreea Iliescu, purtător de cuvânt IPJ Constanța.
De asemenea, dacă aveți suspiciuni în legătură cu persoane străine aflate în scara de bloc, anunţaţi imediat poliţia şi alertaţi vecinii. Metoda „Împrietenirea” a apărut în România pentru prima dată în 2017.