SEMNAL DE ALARMĂ TRAS DE SPECIALIȘTI
Risc de infectare cu noul coronavirus, odată cu redeschiderea școlilor. Pentru prevenție, medicii recomandă vaccinul anti-gripal
Elevii riscă să se îmbolnăvească după redeschiderea școlilor. Societatea Națională de Medicina Familiei semnalează că revenirea copiilor la școală ar putea crește numărul infecțiilor de gripă și Covid-19. Mai mult, vaccinurile împotriva noului coronavirus nu se adresează copiilor sub 16 ani. Cu toate acestea, elevii și părinții nu sunt îngrijorați de o posibilă infectare și spun că sunt nerăbdători ca școala să reînceapă.
Momentul redeschiderii școlilor se apropie și odată cu acesta, ar putea crește și numărul infecțiilor respiratorii. Totuși, unii părinți nu sunt îngrijorați de reintrarea în colectivitate a copiilor lor. Tania este de părere că școala trebuie să înceapă.
„Nu sunt îngrijorată deloc. Abia aștept să începem școala. Cu toate măsurile de protecție, eu cred că putem învinge acest virus și trebuie să avem încredere. Noi, cei mari, o să ne vaccinăm. De abia aștept, sunt programată pe 25 la vaccin. Nu putem să ținem copiii acasă la nesfârșit. Uitați, ieșim afară. E un pericol. Peste tot e un pericol”, spune Tania.
Și reprezentanții elevilor consideră că este important ca școala să înceapă. După mai bine de două luni de pauză, tinerii se vor întoarce în bănci. Aceștia cer unităților de învățământ să ia toate măsurile de protecție și dezinfecție, pentru a simți în siguranță.
„Noi, ca și structură, am solicitat încă de la început, redeschiderea școlilor în funcție de gradul de incidență, dar această decizie trebuie luată având în vedere măsurile de protecție necesare pentru că este clar că dacă elevii se întorc la școală fizic eu au nevoie de anumite condiții și au nevoie să fie protejați în spațiul școlar. Așadar, una dintre probleme ar fi lipsa distanțării sociale, în cazul în care se renunță la scenariul hybrid, însă considerăm că este mult mai important să ne concentrăm pe soluții și anume dotarea școlilor. O dotare corespunzătoare care să acopere nevoile elevilor din această perioadă”, declară Oana Salantai, vicepreședinte al Consiliului Județean al Elevilor Constanța.
Vaccinurile împotriva Covid-19 aprobate până la acest moment la nivel European nu se adresează copiilor sub 16 ani. Astfel, aceștia reprezintă o categorie vulnerabilă, fiind expuși la pericolul de infectare cu două virusuri diferite: cel gripal și SARS-CoV2
Specialiștii le recomandă elevilor, ca pe lângă respectarea măsurile igienico-sanitare, să se vaccineze anti-gripal.
„Întotdeauna revenirea în colectivitate se asociază cu explozia virozelor respiratorii, deci ne așteptăm după 8 februarie să înceapă afecțiunile respiratorii la copii și la tineri. Așteptăm solicitările părinților să îi vaccinăm pe copii anti-gripal. Măcar atât putem face ca să prevenim răspândirea infecțiilor respiratorii, pe lângă celelalte măsuri de protecție pe care orice copil și tânăr deja știe că trebuie să le respectăm”, declară Despina Vafiadis, medic de familie.
Societatea Națională de Medicina Familiei le reamintește părinților faptul că au la dispoziție vaccinuri antigripale tetravalente, disponibile în farmacii, dar și la medicii de familie și îi roagă pe aceștia să se informeze și să înțealeagă rolul pe care îl are vaccinarea antigripală în acest context.