Dr. Adrian Bîlbă, despre gripa aviară: Fiți consecvenți pentru că există riscul de apariție a acestei boli la păsările de curte. VIDEO
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța a transmis miercuri, 20 ianuarie, o serie de măsuri impuse în cazul celor patru lebede confirmate ca fiind infectate cu gripă aviară, după ce au fost găsite moarte în Portul Constanța.
Dr. Adrian Bîlbă, biolog și director al Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, a oferit pentru Dobrogea TV o declarație referitoare la măsurile impuse de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța.
„Direcția Sanitară Veterinară Constanța, împreună cu Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București au reușit să identifice gripa aviară la patru cadavre dintre cele 16 zona acviferă sau acuatorul portuar. Și care au fost apoi tipizate în H5N5, respectiv, o tulpină înalt patogenă pentru păsări care nu are, cel puțin pentru un moment niciun fel de potențial de transmitere la om. Asta este important de menționat.
Însă, pentru păsări este foarte patogenă iar gâștele, lebedele, rațele, adică păsările acvatice sunt mai rezistente permanentizează infecția, fac forme digestive și sunt practic rezervorul acestor gripe. Pentru cine? Pentru alte animale și în special pentru galinacee. Pentru păsările care nu au viață acvatică, care sunt mai sensibile și care fac forme respiratorii severe.
Vorbim de o gripă care se transmite la păsările de curte și din acest motiv trebuie să luăm niște măsuri de biosecuritate. Dezinfecție, nu mai cumpărăm păsări, nu mai circulă pasăre vie prin niciun fel de târguri și expoziții. Tot ceea ce înseamnă păsăretul nostru îl izolăm de cele acvatice, adică găinile de gâște și rațe și, pe acestea din urmă nu le mai lăsăm să meargă la baltă. Fiindcă, la baltă se pot infecta cu virusul adus de păsările sălbatice. Chiar și porumbeii sunt periculoși. Acesta este motivul pentru care recomand inclusiv acoperirea suprafețelor sau spațiilor în care avem păsări de curte, galinacee în special. Și, de acolo din curte, nu mai intră vecinul, nu mai intră nimeni, intrăm numai noi cu dezinfecție riguroasă a încălțămintei și de acolo din curte pleacă numai produse. Produse care merg pe circuitul sanitar-veterinar, consum intern o parte și ce se merge mai departe se merge pe circuitul sanitar-veterinar de control al sănătății surselor. E vorba de produse alimentare, transparență și seriozitate.
În situația în care apare gripa aviară la păsările de curte, apar focare în ferme sau micro-ferme sau mici gospodării, se vor lua măsuri de bio-securitate. Vă previn de acum: vor însemna așa numitul „stamping out”, respectiv distrugerea, prin eutanasie a animalelor din jurul focarelor, animalelor receptive din jurul focarelor. În consecință, se va pune problema tăierii găinilor sau distrugerii lor și ardere, dacă apare focar într-o localitate sau alta. Toată localitatea va rămâne fără găini.
Acest este motivul pentru care eu subliniez: fiți consecvenți, așa cum nu am fost cu virusul corona noi oamenii, nici nu putem face bio-securitate atât de severă în ceea ce ne privește. Dar la păsări, fiți consecvenți vis-a-vis de acest lucru pentru că există riscul de apariție a acestei boli la păsările de curte. H5N5 este o tulpină înalt patogenă. O tulpină difuzibilă, o tulpină patogenă și o tulpină care, dacă s-a identificat la păsările din acvatorul portuar se poate identifica și la păsările limitrofe așezărilor umane, acolo unde există și gospodării cu păsări de curte”, a transmis dr. Adrian Bîlbă, director CMSN Constanța.
Măsurile impuse de Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța pot fi consultate aici: CONSTANȚA. Direcția Sanitar Veterinară: Măsuri impuse după identificarea lebedelor infectate cu gripă aviară
De asemenea, Dobrogea TV a documentat cazul lebedelor, iar materialul poate fi vizionat aici: Autoritățile locale au luat măsuri împotriva gripei aviare, după cele două cazuri confirmate la lebedele moarte