Autoritățile locale au luat măsuri împotriva gripei aviare, după cele două cazuri confirmate la lebedele moarte
Autoritățile de malul mării sunt în alertă după ce au găsit două lebede moarte în Port, cu gripă aviară. Comuna Cumpăna - cea mai apropiată de zona unde au fost descoperite - a emis deja interdicții pentru localnicii care cresc păsări, iar Grădina Zoo de la Delfinariul din Constanța a separat păsările pe specii în spații speciale, iar de azi nu se mai primesc exemplare rănite sau bolnave aduse de localnici din exterior.
Localitățile din jurul zonei unde au fost descoperite lebedele moarte și confirmate cu gripă aviară au început să ia măsuri. Prima localitate care a introdus condiții drastice pentru săteni a fost Cumpăna, cea mai apropiată de Portul Constanța si Canalul Dunăre Marea Neagra.
„Le-am solicitat în primul rând ținerea păsărilor în curte în clădiri închise. De asemenea, prevenirea oricărui contact direct și indirect între păsările sălbatice vii - în special cele de apă - și păsările de curte, aici referindu-ne noi la rațe și gâște”, a declarant Mariana Gâju, primar Cumpăna.
De asemenea, localnicii nu vor mai avea voie să le dea drumul rațelor și gâștelor domestice pe luciul apei.
„La intrarea si ieșirea din exploatații se vor respecta condițiile de biosecuritate. Limitarea accesului în curte a păsărilor la o singură persoană și asigurarea mijloacelor de protecție pentru interzicerea accesului și contactului cu păsările sălbatice”, mai spune Mariana Gâju, primar Cumpăna.
Și la Delfinariul din Constanța au fost luate mai multe măsuri. Toate păsările au fost separate pe specii și izolate unele de altele. De asemenea, nu mai sunt acceptate nici păsările salvate și aduse de localnici. Virusul de gripă aviară e foarte contagios.
„Trebuie să avem grijă în această perioadă și să închidem în cuști, în cotețe, tot ce înseamnă galinacee. Galinacee înseamnă găina, curca, păsările care nu au membrană interdigitală. Aici avem și galinacee și palmipede. Tot ceea ce înseamnă galinacee sunt închise. Tot ce înseamnă palmipede sălbatice nu ai cum să le închizi pentru că sunt sălbatice. Avem și niște gâște canadiene care sunt vedetele noastre, sunt libere. Fac o gălăgie dacă le închizi. Dar o să le închidem, nu avem ce să facem”, declară Adrian Bîlbă, director Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța.
Tot ca o măsură de prevenire și control a acestei boli, Direcția Sanitar Veterinară va încerca să realizeze un recensământ şi o identificare a tuturor exploataţiilor din zonă ce deţin păsări domestice şi sălbatice.
Mai mult, operatorii din port vor trebui să semnaleze de urgenţă dacă găsesc păsări moarte. O situație similară s-a mai înregistrat în 2016, când tot în acvatoriul Portului Constanța au fost descoperite o lebădă și un cormoran, la care ulterior DSV a confirmat prezența gripei aviare.