CAMPANIA DE VACCINARE
Vineri începe etapa a doua a campaniei de vaccinare: în județul Constanța vor fi 18 centre de vaccinare
18 centre de vaccinare au fost stabilite la nivelul județului Constanța, pentru faza a doua de imunizare. Centrele vor funcționa în unități medicale, centre culturale, instituții de învățământ și foste cantine. În municipiu, vor fi 2 centre: la Spitalul Modular și la Pavilionul Expozițional. În ultimul caz, nu se știe clar când centrul va deveni funcțional.
De vineri după-amiază, va fi disponibilă platforma online unde se pot înscrie românii care se încadrează în etapa a doua a campaniei de vaccinare. Programările ar urma să fie făcute chiar cu ziua de luni, 18 ianuarie, iar cetățenii se vor putea imuniza. Acolo unde și există spațiile amenajate. Pentru județul Constanța au fost stabilite 18 centre.
Orașul Ovidiu are centru de vaccinare, la Centrul Cultural. În aceste momente se fac toate pregătirile pentru ca procesul de imunizare să înceapă fără probleme.
Centrul Cultural a fost ales drept locație de vaccinare pentru că are și căi separate de acces. Iar lucrările sunt în plină desfășurare pentru a asigura toate facilitățile.
„Toate punctele de vaccinare vor avea grup sanitar propriu”, declară Alina Moraru, șef serviciu Centrul Cultural Elena Roizen.
Sălile de la Centrul Cultural „Elena Roizen” din Ovidiu erau folosite pentru cercuri, cursuri sau diferite evenimente. Cum pandemia a oprit orice fel de activitate, spațiul va fi folosit acum pentru vaccinare. Se lucrează la amenajarea a trei cabinete în cadrul centrului. La acestea se adaugă spațiile speciale de triaj sau așteptare și nu numai.
„În această sală va fi o cameră, o încăpere post-vaccinare unde pacienții vaccinați vor aștepta în jur de 15 minute, vor fi supravegheați de către cadrele medicale”, mai spune declară Alina Moraru, șef serviciu Centrul Cultural Elena Roizen.
De pregătiri ştiu şi localnicii, care aşteaptă procesul de imunizare.
„Mă vaccinez, e bună vaccinarea. Mă duc cu medicul de familie, dumnealui știe mai bine, știe care ne e prioritatea”, spune o localnică.
Pregătiri pentru faza a doua a vaccinării se fac și în municipiul Constanța. Două centre au fost stabilite la nivelul orașului.
„Unul este Spitalul Modular, acela amplasat pe Stadionul Portul. El va putea fi mărit cu încă opt sau 10 puncte de vaccinare noi. Ele există fizic, sunt și dotate acolo. Singura chestie este că va trebui recrutat personal pentru acele opt sau 10 puncte de vaccinare noi. La Pavilionul Expozițional, unde noi organizăm un centru mai mare, cu 20 de puncta de vaccinare, a câte două persoane simultan la vaccinare”, declară George Măndilă, consilier în cabinetul primarului Constanței, responsabil campanie de vaccinare.
Odată funcțional, în jur de 1.000 de persoane ar putea fi vaccinate, zilnic, la Pavilionul Expozițional, spun reprezentanții Primăriei. Deocamdată, municipalitatea se află în etapa procedurală, adică se ocupă de achiziții.
„Dacă ieșim în cam vreo săptămână din faza de procedură, inclusiv cu ridicarea pe SICAP. Și am intrat în interiorul Pavilionului cu muncitorii, nu cred că durează cinci zile”, mai spune George Măndilă, consilier în cabinetul primarului Constanței, responsabil campanie de vaccinare.
Într-o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța, pe lângă lista centrelor de vaccinare, s-a mai stabilit și că acestea vor intra în circuit etapizat.
În etapa a doua de vaccinare intră beneficiarii din centrele sociale, vârstnicii de peste 65 de ani, persoanele cu boli precum: diabet zaharat, obezitate, afecțiuni cardiovasculare cronice ori pulmonare, dar și angajații din domenii esențiale.
Lista centrelor de vaccinare din județul Constanța poate fi consultată aici: CAMPANIA DE VACCINARE. Județul Constanța va avea 18 centre de vaccinare anti-COVID
Lista complete a persoanelor ce se încadrează în etapa a doua de vaccinare poate fi consultată aici: CAMPANIA DE VACCINARE. S-a stabilit care sunt categoriile de persoane care au prioritate în etapa a doua: lista completă