dobroge.tv

Live

CORONAVIRUS CONSTANȚA

Mai multe cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, înregistrate după sărbătorile de iarnă

11 ianuarie 2021
Publicitate

„După Bobotează ne așteptăm efectiv să explodeze numărul de cazuri la Constanța” - este avertismentul unui medic infecționist și semnalul de alarmă tras în contextul în care infectările au înregistrat o creștere de la sărbători până în prezent. Autoritățile recunosc că după Crăciun și Revelion îmbolnăvirile au fost mai multe, însă nu se așteaptă „la un val masiv” de infectări după procesiunea din Portul Tomis.

Reuniunile de Crăciun și Revelion încep să își spună cuvântul în numărul de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2. Chiar dacă petrecerile nu au mai fost permise, asta nu i-a împiedicat pe constănțeni să se întâlnească cu rudele sau prietenii. Totul are o consecință gravă, spun infecționiștii.

Cei vârstnici au fost expuși în această perioadă. Avem multe persoane vârstnice internate, multe persoane vârstnice cu stări critice au apărut decesele la persoanele vârstnice în special”, declară conf. Irina Magdalena Dumitru, șef Secție II Adulți Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

Am avut chiar și ieri o înmormântare de COVID”, spune o constănțeancă.

În schimb, autoritățile sunt ceva mai optimiste. Deși infectările au crescut la nivel național, nu numai în Constanța, după sărbătorile de iarnă, situația nu ar fi alarmantă în județ. Datele strânse din unitățile sanitare ar fi un argument.

Nivelul de ocupare al paturilor COVID de la nivelul județului Constanța este redus, 52% era aseară. 56% gradul de ocupare al paturilor cu oxigen și existau și paturi ATI libere”, declară Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Însă, ce e mai rău încă nu a trecut, spun specialiștii în sănătate. Medicii estimează că situația va fi mai gravă. Motivul este simplu: de Bobotează, la Arhiepiscopie și în Portul Tomis s-au strâns mii de persoane. Procesiunea va avea consecințe în zilele ce urmează.

După Bobotează ne așteptăm efectiv să explodeze numărul de cazuri la Constanța”, mai spune conf. Irina Magdalena Dumitru, șef Secție II Adulți Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța.

Nu aceeași părere o au oficialitățile județene, care susțin că situația epidemiologică este, deocamdată, sub control. Chiar dacă a fost aglomerație de Bobotează, riscul nu ar fi fost la fel de mare ca în cazul evenimentele de sărbători. Slujba a fost în aer liber, iar majoritatea enoriașilor au purtat mască de protecție.

Nu pot spune că mă aștept la un val masiv de infectări după Bobotează”, mai spune Silviu Coșa, prefectul județului Constanța.

Una peste alta, pentru ca pandemia să fie ținută sub control, trebuie respectate regulile. Este îndemnul autorităților. Până când rata infectărilor nu va scădea, restricțiile nu vor putea fi relaxate. Oamenii par să fie conștienți de această situație.

Ca să terminăm odată, cred că trebuie în continuare restricții”, spune un constănțean.

Ar trebui mai strict. Mulți umblă fără mască, mulți nu respectă regulile astea, distanța între alte persoane”, spune un constănțean.

În județul Constanța, numărul de îmbolnăviri cu virusul SARS-CoV-2 se apropie de 28 de mii și peste 650 de persoane au decedat, de la debutul pandemiei. Autoritățile au anunțat luni o incidență înregistrată la 14 zile de 3,02 la nivelul județului, iar municipiul depășește rata de 4 cazuri la mia de locuitori.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233