PROTESTUL PILOŢILOR MARTIMI
Negocieri fără rezultat în Portul Constanța. Nemulțumirile piloților maritimi, prezentate conducerii Administrației Portuare
Negocieri fără rezultat în Portul Constanța. Prima rundă s-a încheiat, însă nu a fost luată nici o decizie finală. Nemulțumirile piloților maritimi au fost prezentate conducerii Administrației Portuare, în speranța că, cei din urmă, vor găsi o soluție cât mai rapidă. Dar dialogul dintre cele două părți a fost ... doar un dialog fără concretizare. Piloții sunt nemulțumiți că APMC și-a angajat propriul echipaj pentru a efectua serviciile de pilotaj.
O primă rundă de negocieri a avut loc între reprezentanții asociațiilor piloților din porturile maritime și conducerea Administrației Porturilor Maritime Constanța. În urmă discuțiilor însă nu s-a concretizat nimic.
“Mi-au prezentat problematica cu care se confruntă sau problemele pe care administraţia ar trebui să le aibă în vedere şi să le rezolve, urmează ca noi să le dăm un răspuns şi, bineînţeles, să continuăm consultările, este foarte important ca să avem un dialog”, a declarat Florin Goida, director CNAPM Constanța.
Mai mult, conducerea Administrației Porturilor Maritime susține că în acest moment se fac și angajări.
“Este deschisă angajarea, până la ora actuală avem 32 de piloţi şi 4 dispeceri angajaţi în conformitate cu examenele de recrutare piloţi, avem 60 de posturi de piloţi şi 5 de stagiari”, a precizat Florin Goida.
Cifrele directorului sunt contrazise, însă, de asociaţiile piloţilor care arată că sunt 107 piloţi cu brevet.
„Vor fi șomeri. Și în spatele lor mai sunt contabili, căpitani de pilotine, marinari, femei de serviciu, sunt în jur de 240, 250 de oameni care o să rămână pe drumuri din cauza lor”, a spus un protestatar.
“Sunt 120 de piloți cu brevet APC, angajează 50 de piloți, rămân 70 de piloţi fără serviciu, nu se pot angaja la nicio altă companie pentru că este singura activitate de profil din România”, a declarat Daniel Moraru, consultant firmă de pilotaj.
Piloții au protestat și astăzi în fața Administrației Portuare. Ei sunt nemulțumiți de decizia de a trece servicii de pilotaj din privat în stat pe care Administraţia Porturilor a luat-o.
Printre protestanți se află și Gheorghe Saricu. Lucrează în sistemul portuar de aproape 50 de ani, iar de 41 este pilot maritim. Este nemulțumit că după atâția ani de muncă și pregătire ar putea rămâne fără loc de muncă: „S-a acționat în modul cel mai sinistru posibil, procedura de a face pilotaj statul, adică ne îndreptăm din nou la o naționalizare efectivă. În toată Europa această meserie este privată, cu mici excepții”.
La începutul lunii decembrie, Curtea de Apel București a decis ca ordinul 991/2020, emis de ministrul Transporturilor care se referea la trecerea serviciului de pilotaj în subordinea APC, să fie suspendat. Ulterior, conducerea APMC a decis că să continue serviciile de pilotaj cu proprii angajați. Lucru care i-a nemulțumit pe oameni și spun că această decizie este una abuzivă.
“În 8 ani de activitate au plătit APMC peste 12 milioane de euro comision. În al doilea rând, au format peste 64 de piloti stagiari, obligație contractuală, 2 piloţi de fiecare firmă, 8 piloţi pe an cele patru firme ori 8 ani. În al treilea rând, am avut obligații investiționale de 10% minim din cifra de afaceri anuală”, a precizat Daniel Moraru.
Piloții de nave sunt decizi că să blocheze definitive activitatea din porturile românești dacă problemele lor nu vor fi rezolvate.