Florin Cîțu: „După estimările noastre, săptămâna viitoare ar trebui să începem etapa a doua” a campaniei de vaccinare

Premierul Florin Cîţu le-a transmis prefecţilor, în videoconferinţa de marţi, 5 ianuarie, că etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19, va începe săptămâna viitoare, iar până atunci cele 932 de centre de vaccinare, din afara spitalelor, trebuie să fie gata. Şeful Executivului a vorbit despre accelerarea campaniei şi dacă un ritm mai rapid de vaccinare va fi menţinut, atunci am putea ajunge la aproape 100.000 de vaccinuri pe zi, scrie news.ro.
„Vaccinurile vin. Avem 140.000 de vaccinuri săptămânal. Nu este niciun fel de problemă. Dorinţa noastră este să creştem numărul vaccinurilor pe care le primim săptămânal. Este complicat. Ştiţi foarte bine că România primeşte vaccinuri, dar asta nu înseamnă că nu vom încerca să creştem numărul de vaccinuri pe care le primim săptămânal. Ele cresc gradual până în martie, dar dorim să avem mai multe pentru că eu cred că dacă păstrăm acest ritm vom ajunge la aproape 100.000 de vaccinuri capacitate, să facem 100.000 de vaccinuri pe zi, ceea ce e foarte bine şi să ne ţinem de ele”, a declarat Florin Cîţu, marţi la videoconferinţa cu prefecţii pe care a avut-o la Palatul Victoria.
Premierul a atras atenţia că pandemia nu s-a încheiat, iar restricţiile trebuie menţinute acolo unde este necesar.
„Să nu uităm că suntem încă în pandemie şi trebuie să menţinem acolo unde este nevoie de restricţii, să menţinem acelaşi mesaj către cetăţeni. Faptul că am început această campanie de vaccinare nu înseamnă că pericolul a trecut, şi asta trebuie să spunem în fiecare zi. Această campanie de vaccinare este complementară. Ajută la eliminarea pandemiei mai repede, asta este tot ceea ce voiam, dar încă suntem în pandemie, încă trebuie să respectăm aceste reguli şi dumneavoastră, ca reprezentanţi ai Guvernului în teritoriu, trebuie să vă asiguraţi că aceste reguli sunt respectate. Vă solicit ca de fiecare dată să sprijiniţi şi pe domnul Valeriu Gheorghiţă şi pe domnul secretar de stat, domnul Andrei Baciu. Ei sunt desemnaţi să coordoneze această activitate la nivel naţional. Ei au nevoie de sprijinul dumneavoastră, dar vă stau la dispoziţie cu orice informaţie de fiecare dată”, a adăugat prim-ministrul.
El a precizat că săptămâna viitoare trebuie să fie gata cele 932 de centre de vaccinare, din afara spitalelor, pentru că atunci va începe etapa a doua a vaccinării.
„Încă o dată vă mulţumesc pentru efortul pe care îl faceţi. Trebuie cu toţii să continuăm şi să accelerăm această campanie de vaccinare. Intenţia noastră este ca de la jumătatea săptămânii viitoare să trecem la etapa a doua pentru vaccinare şi asta înseamnă că va trebui să avem acele centre în afara spitalelor. E vorba de 932 de centre şi aici este nevoie de susţinerea dumneavoastră. Trebuie să avem aceste centre cât mai repede funcţionale. Vreau ca aceste 932 de centre să fie gata până la începutul etapei a doua, ceea ce înseamnă după estimările noastre şi domnul ministru al Sănătăţii este acolo, ministrul de Interne, ministrul Apărării, din estimările noastre, săptămâna viitoare ar trebui să începem etapa a doua. Deci înseamnă că aceste centre, care sunt în afara spitalelor, ar trebui să fie gata săptămâna viitoare şi nu cred că avem vreo scuză să nu fie gata săptămâna viitoare”, a conchis Cîţu.
Reamintim că din etapa a doua de vaccinare fac parte:
1. Populația cu grad ridicat de risc
- Adulți cu vârsta peste 65 de ani;
- Persoanele aflate în evidență cu boli cronice, indiferent de vârstă, în funcție de indicațiile vaccinurilor utilizate.
2. Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale:
- Personal cheie pentru funcționarea instituțiilor statului (parlament, președinție, guvern, ministere și instituții subordonate acestora);
- Personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale și a autorității judecătorești;
- Personalul din sectorul economic vital:
- Procesare, distribuție și comercializare a alimentelor de bază (panificație, lactate, carne, fructe și legume);
- Uzine de apă, epurare, transport și distribuție apă;
- Centrale electrice, producție, transport și distribuție curent electric;
- Unități de producție, transport și distribuție gaze;
- Unități de producție, transport și distribuție combustibili lichizi și solizi;
- Unități de producție, transport și distribuție medicamente și materiale sanitare;
- Transport de persoane și mărfuri;
- Noduri feroviare, aeroporturi civile și militare, porturi esențiale;
- Comunicații (serviciul de telecomunicații speciale, radio și televiziune naționale);
- Personalul din unitățile de învățământ și creșe;
- Personalul poștal și din servicii de curierat;
- Personalul cultelor religioase;
- Personalul din mass media care desfășoară activități cu risc crescut de expunere la infecția cu SARS-CoV-2 (ex: reportaje în unități medicale);
- Personalul din domeniul salubrității și deșeurilor.
Sursă foto: Ziare.com
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație

Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie. Care este programul la SCJU Constanța

CONSTANȚA. A fost livrat primul microbuz electric

Campania electorală din 2025: ce este permis și ce este interzis
Indemnizațiile de creștere a copilului și stimulentele de inserție vor fi plătite înainte de Paște
Spitalul Județean Constanța își extinde serviciile medicale. VEZI despre ce este vorba
Noi reguli de circulație! Două străzi devin cu sens unic
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

