dobroge.tv

Live

CONSTANŢA. Zeci de piloţi au protestat în faţa Administrației Portuare: ''După 30 de ani se încearcă o naționalizare cu schimbare de legi peste noapte''

04 ianuarie 2021
Publicitate

Miting în Portul Constanța. Zeci de angajați de la firmele de pilotaj marin au protestat astăzi în fața administrației portuare după ce conducerea instituției a decis să renunțe la contractele cu aceștia și și-a angajat propriul echipaj. Hotărârea a fost luată dupa ce privații au refuzat să semneze prelungirea contractelor pe o perioadă de trei luni. Piloții vor ca documentul să fie valabil pe 5 ani.

Nemulțumirile piloților sunt mai vechi, iar oamenii nu se află la primele proteste. Spun, însă, că le-a ajuns cuțitul la os, iar decizia luată de administrație trimite în șomaj aproape 200 de oameni.

“Vrem să muncim, să dăm un semnal că după 30 de ani se încearcă o naționalizare cu schimbare de legi peste noapte. Este o situație grea. Administrația ne-a forțat să instruim piloți și asta nu se face într-o zi. După ce am format piloții, ne-am dotat, acum încearcă să treacă de la contract de 5 ani la 3 ani la 3 luni la o lună. Mi se pare o oferta neserioasă“, este nemulţumirea unui pilot.

Piloții sunt nemulţumiţi de intrarea în vigoare a unui ordin al Ministerului Transporturilor care se referă la trecerea serviciului de pilotaj în subordinea APC. Practic, în aceste condiții, companiile își pierd obiectul de activitate.

“Încearcă să ne ia o activitate pe care am făcut-o în privat, în regim privat de 30 de ani. Noi vrem să facem pilotaj, să facem performanţă, să dăm o continuitate şi stabilitate, în acelaşi timp, în Port”, a declarat Gheorghe Bădilă, pilot maritim.

Același ordin a fost și contestat în instanţă, iar în acest moment este suspendat.

“Administrația Portului a preferat să apeleze la ilegalități demarând astfel activitatea de pilotaj, deținând astfel monopolul pe o piață liberă. Administraţia Portului Constanţa are cunoştinţă de această hotărâre judecătorească, niciodată firmele de pilotaj nu au refuzat dialogul. Şi noaptea, ca hoţii, au preferat să preia câțiva piloți rătăciți și să înceapă pilotaj abuziv”, a spus Daniel Moraru, consultant firmă de pilotaj.

“Ce face în acest moment administrația portuară, încalcă o hotărâre judecătorească, care la momentul acesta, ar trebui să nu facă pilotaj. Semnalul nostru este că nu s-a respectat o hotărâre judecătorească şi este abuziv ceea ce se întâmplă”, a precizat Gheorghe Bădilă.

De cealaltă parte, administrația portuară se apără și spune că piloții sunt cei care au refuzat prelungirea contractelor.

“Acest contract a expirat la 31 decembrie deoarece se aştepta intrarea ordinului în funcţiune, care ordin a fost suspendat, anulat, iar Consiliul de administrație a decis să prelungească acest contract până la dată de 31 martie. Operatorii de pilotaj mi-au răspuns de mai multe ori că vor presta acest serviciu numai după ce vom semna un contract pe o perioadă de 5 ani. Acest contract pe o perioadă de 5 ani este excesiv, Consiliul Concurenţei nu este de acord cu această situație”, a declarat Florin Goida, director CNAPM Constanța.

Oamenii sunt deciși să continue acțiunile de protest până când administrația portuară va da curs solicitărilor lor. Următoarea întâlnire dintre cele două tabere va avea loc miercuri.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233