CONSTANŢA. Zeci de piloţi au protestat în faţa Administrației Portuare: ''După 30 de ani se încearcă o naționalizare cu schimbare de legi peste noapte''
Miting în Portul Constanța. Zeci de angajați de la firmele de pilotaj marin au protestat astăzi în fața administrației portuare după ce conducerea instituției a decis să renunțe la contractele cu aceștia și și-a angajat propriul echipaj. Hotărârea a fost luată dupa ce privații au refuzat să semneze prelungirea contractelor pe o perioadă de trei luni. Piloții vor ca documentul să fie valabil pe 5 ani.
Nemulțumirile piloților sunt mai vechi, iar oamenii nu se află la primele proteste. Spun, însă, că le-a ajuns cuțitul la os, iar decizia luată de administrație trimite în șomaj aproape 200 de oameni.
“Vrem să muncim, să dăm un semnal că după 30 de ani se încearcă o naționalizare cu schimbare de legi peste noapte. Este o situație grea. Administrația ne-a forțat să instruim piloți și asta nu se face într-o zi. După ce am format piloții, ne-am dotat, acum încearcă să treacă de la contract de 5 ani la 3 ani la 3 luni la o lună. Mi se pare o oferta neserioasă“, este nemulţumirea unui pilot.
Piloții sunt nemulţumiţi de intrarea în vigoare a unui ordin al Ministerului Transporturilor care se referă la trecerea serviciului de pilotaj în subordinea APC. Practic, în aceste condiții, companiile își pierd obiectul de activitate.
“Încearcă să ne ia o activitate pe care am făcut-o în privat, în regim privat de 30 de ani. Noi vrem să facem pilotaj, să facem performanţă, să dăm o continuitate şi stabilitate, în acelaşi timp, în Port”, a declarat Gheorghe Bădilă, pilot maritim.
Același ordin a fost și contestat în instanţă, iar în acest moment este suspendat.
“Administrația Portului a preferat să apeleze la ilegalități demarând astfel activitatea de pilotaj, deținând astfel monopolul pe o piață liberă. Administraţia Portului Constanţa are
cunoştinţă de această hotărâre judecătorească, niciodată firmele de pilotaj nu au refuzat dialogul. Şi noaptea, ca hoţii, au preferat să preia câțiva piloți rătăciți și să înceapă pilotaj abuziv”, a spus Daniel Moraru, consultant firmă de pilotaj.
“Ce face în acest moment administrația portuară, încalcă o hotărâre judecătorească, care la momentul acesta, ar trebui să nu facă pilotaj. Semnalul nostru este că nu s-a respectat o hotărâre judecătorească şi este abuziv ceea ce se întâmplă”, a precizat Gheorghe Bădilă.
De cealaltă parte, administrația portuară se apără și spune că piloții sunt cei care au refuzat prelungirea contractelor.
“Acest contract a expirat la 31 decembrie deoarece se aştepta intrarea ordinului în funcţiune, care ordin a fost suspendat, anulat, iar Consiliul de administrație a decis să prelungească acest contract până la dată de 31 martie. Operatorii de pilotaj mi-au răspuns de mai multe ori că vor presta acest serviciu numai după ce vom semna un contract pe o perioadă de 5 ani. Acest contract pe o perioadă de 5 ani este excesiv, Consiliul Concurenţei nu este de acord cu această situație”, a declarat Florin Goida, director CNAPM Constanța.
Oamenii sunt deciși să continue acțiunile de protest până când administrația portuară va da curs solicitărilor lor. Următoarea întâlnire dintre cele două tabere va avea loc miercuri.
Eveniment
Social
Externe
Sănătate
Educație

Ziua Mondială a Sănătății, marcată pe 7 aprilie. Care este programul la SCJU Constanța

CONSTANȚA. A fost livrat primul microbuz electric

Campania electorală din 2025: ce este permis și ce este interzis
Indemnizațiile de creștere a copilului și stimulentele de inserție vor fi plătite înainte de Paște
Spitalul Județean Constanța își extinde serviciile medicale. VEZI despre ce este vorba
Noi reguli de circulație! Două străzi devin cu sens unic
Primăria Constanța a finalizat demersurile pentru avizele necesare noului stadion
Mai multe


DESPRE GRIJILE VIEȚII


DE LA MOARTE LA VIAȚĂ


IUBIREA CARE UCIDE


APOSTOLIA MILENIULUI III


PUTEREA CRUCII


URMAREA LUI HRISTOS

