Artificiile şi petardele, teroare pentru animale! ''Câinele meu a murit în noaptea dintre ani, după ce a suferit un infarct''
Din cauza zgomotului puternic, zeci de animale au dispărut de acasă. În ultimele zile, reţelele de socializare au fost pline de sute de anunţuri în care iubitorii de animale îşi căutau disperaţi prietenii necuvântători.
Bucurie pentru oameni, teroare pentru animale. Aşa s-ar putea descrie artificiile şi petardele date în noaptea de Revelion. Din cauza zgomotului puternic, zeci de animale au dispărut de acasă. În ultimele zile, reţelele de socializare au fost pline de sute de anunţuri în care iubitorii de animale îşi căutau disperaţi prietenii necuvântători.
Din păcate, pentru unii efectul zgomotelor produse de petarde şi artificii a fost devastator.
"Știți acele sute de mesaje despre artificii și despre cum afectează ele animalele de companie? Tharros, câinele meu, a murit în noaptea dintre ani, după ce a suferit un infarct. Nu e locul sa îmi exprim revolta, dar las mesajul acesta aici doar ca să știți că există situații de acest fel.P.S. Nu era singur și în mod constant s-a încercat calmarea sa", a scris Vlad-Cristian Soare pe Facebook.
"Fără petarde de Revelion"
MAI a postat pe pagina de Facebook un mesaj prin care solicita românilor să nu folosească petarde de Anul Nou, pentru că zgomotul le sperie pe animale.
„Pentru unii este o simplă distracție, pentru animale este un coșmar. Fără petarde de Revelion! Protejați-vă pe voi, dar protejați și animalele!”,se arată în mesajul MAI, publicat pe rețeaua socială, alături de o imagine cu un câine al Poliției.
Mesajul celor de la MAI nu a prea a avut ecou, din păcate. Străzile au răsunat de zgomotul petardelor, iar cei care au avut de suferit au fost animalele.
„Artificiile și petardele sunt coșmarul animalelor. Noaptea de Revelion poate fi un chin și o traumă pentru căței și pisici din cauza zgomotelor produse de acestea. În fiecare an, în noaptea dintre ani zeci de animale sunt pierdute, din cauza zgomotul fug de acasă speriate, unele sar în fața mașinilor și astfel se produc tragedii. Vă rugăm, așadar, feriți-vă animalele de aceste zgomote infernale produse de artificii și petarde. Nu țineți geamurile deschise și evitați să lăsați singure în curte animalele. Foarte important, nu folosiți obiecte pirotehnice în preajma lor. Le pot provoca traume pe viață: pot surzi și se pot răni”, a explicat președintele Asociației Ajutați-l pe Lăbuș, Corina Grigore, potrivit Mediafax.
Câinii aud de 50 de ori mai tare decât noi
Biologul Adrian Bîlbă, directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, a dat un interviu la Digi24 în care a explicat efectele acestor zgomote asupra animalelor. Oamenii au fost disperați de acest an 2020, au fost supărați de restricțiile impuse și au găsit în aceste artificii, în acest an într-o măsură mai mare decât în alți ani, au găsit o refulare, a spus biologul Adrian Bîlbă.
Dincolo de faptul că animalele nu-și dau seama că e Anul Nou, ele percep aceste semnale luminoase și sonore într-o măsură mult mai mare. Câinii aud, de exemplu, de 50 de ori mai tare decât noi.
„Vă dați seama cum aud ei artificiile, pisicile, multe animale suferă din cauza bucuriei noastre și părerea mea este că ar trebui să înțelegem mai multe, pentru că din cunoaștere ne dăm seama că deseori greșim”,a spus Adrian Bîlbă.
„Animalele de companie și animalele care, dincolo de cele sălbatice, trăiesc în mediul urban, cum sunt câinii fără stăpân, sunt îngrozite de aceste
artificii, nu le înțeleg, le aud mult mai tare decât noi și trebuie să ne gândim la ele, să înțelegem că nu e decât un spectacol luminos, un spectacol sonor”,a arătat cercetătorul.
Invazia noastră în mediul natural este în continuare foarte puternică și n-am învățat nimic din acele perioade de lockdown în care toată planeta și-a ținut un pic răsuflarea și animalele au putut să respire și ele, la rândul lor, liniștite. N-am învățat nimic și continuăm să facem aceeași invazie, să nu ne gândim la ele, a punctat biologul.
„Ne gândim în mod egoist la plăcerea noastră de câteva minute, în care lumea a văzut jocuri de artificii frumoase, dar nu a văzut fumul de după, n-a văzut animalele speriate după aceea, n-a văzut poluarea generată de acestea. Bani aruncați aiurea, care pot fi folosiți în scopuri mult mai utile! Toate acestea sunt lucruri care trebuie cunoscute și învățate, fiindcă altfel, nu ajungem nicăieri decât să ne distrugem propria casă!”, a avertizat biologul Adrian Bîlbă la Digi24.
Petiţie pentru ”Interzicerea comercializării și folosirii petardelor pe întreg teritoriul României”
Iubitorii de animale au iniţiat şi o petiţie pentru ”Interzicerea comercializării și folosirii petardelor pe întreg teritoriul României”.
”De ce trebuie că mereu să așteptăm să se întâmple atâtea nenorociri ca să luăm măsuri? De ce nu putem face ceva încât să le prevenim, să le stopăm cât mai avem ocazia? Azi poate ție nu ți s-a întâmplat nimic, mâine la fel, deci practic nu te deranjează. Ești dispus să aștepți ziua în care vei avea de suferit din cauza lor? Va fi prea târziu, din păcate. Adulți, copii, animale….atâtea victime căzute pradă din cauza unor persoane iresponsabile, fără nici un strop de discernământ. Se poate face „spectacol” și folosind DOAR artificii. Comercializarea și folosirea pentru și de către persoanele fizice să fie doar în cazul artificiilor cu flacără rece (care nu sunt periculoase). Restul tipurilor de artificii să fie folosite exclusiv de către persoane autorizate și doar în locuri special amenajate. Haideți să nu mai fim indiferenți și nepăsători! Decese și persoane rănite pe șosele, decese și persoane rănite în incendii…..e cazul să adăugăm și petardele la rubrică „cauza”? Depinde doar de noi ce și cum va fi MÂINE!!! CEREM INTERZICEREA COMERCIALIZĂRII ȘI FOLOSIRII PETARDELOR DE ORICE FEL, PE ÎNTREG TERITORIUL ROMÂNIEI!!!”, au scris cei care au inițiat petiția, semnată deja de peste 32.000 de persoane.
În prezent, legislația prevede că doar articolele pirotehnice de divertisment din categoriile F1 și P1 pot fi puse la dispoziţie pe piaţă și numai persoanelor care au împlinit vârsta de 16 ani. În categoria F1 sunt incluse obiecte pirotehnice de distracție foarte mici de tipul artificiilor, respectiv articole pirotehnice de divertisment care prezintă un risc foarte scăzut şi un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse, inclusiv în interiorul clădirilor cu destinaţia de locuinţă. Categoria P1 o reprezintă articole pirotehnice, altele decât articolele pirotehnice de divertisment şi articolele pirotehnice de scenă, care prezintă tot un risc scăzut.
Sursă foto: Vlad-Cristian Soare Facebook