dobroge.tv

Live

Tradiția mersului din casă în casă nu va mai avea loc la Constanța: colindătorii riscă să fie amendaţi

22 decembrie 2020
Publicitate

Autoritățile au anunțat marți că a merge cu colindul nu este unul dintre motivele pentru care se poate ieși din casă, deci nu este permis. Colindătorii aduceau în fiecare an în casele românilor urări de sănătate și voie bună. Anul acesta, constănțenii nu îi vor putea primi, chiar dacă spun că spiritul Crăciunului nu va fi același.

Deși autoritățile au anunțat că acest obicei nu face excepție de la regulile de carantinare zonală, în Constanța au început să vină colindători printre blocuri. Cetele de vestitori au fost primite mai mult la ferestre anul acesta, dar și la ușile caselor. Constănțenii nu sunt reticenți când vine vorba de a primi colindătorii, nici acum în pandemie. Ba chiar, îi așteaptă cu nerăbdare. 

Daniela spune că fără această tradiție, sărbătorile de iarnă din acest an ar fi mult mai triste: "Susținem tradițiile, mai ales că nu văd care e pericolul atâta timp cât respectăm regulile cu mască, distanțare socială. Cred că e important să păstrăm fiorul acesta al tradiției, în ciuda realității".

Unii oameni sunt de părere că nu trebuie refuzaţi colindătorii. Există și o superstiție conform căreia se spune că primindu-le colinda, lăsăm sărbătorile să ne intre în casă, iar vestitorii Nașterii Domnului aduc sănătate și noroc. Fiecare colind în parte are farmecul lui şi fiecare urare în parte are menirea ei.

"E normal să-i primesc. Fără mască-i primesc. Copiii care știu să cânte, îi primim. Nu se poate să nu-i primim, asta-i tradiția. Ne bate Dumnezeu dacă nu faci lucrul ăsta", a spus un constănţean.

Pentru că le-au adus bucurie și prosperitate în case, gazdele îi răsplătesc pe colindători cu mere, covrigi, dulcuri și bani.

Deși colindătorii au tot bătut la ușile constănțenilor, autoritățile locale au transmis marți că mersul la colindat nu este permis pe durata carantinării zonale.

Mai mult, colindătorii ar putea fi sancționați contravențional. La nivel național, Secretarul de Stat, Raed Arafat a recomandat ca în acest an să se evite acest obicei de Crăciun și Anul Nou. Totuși, în orașele care nu sunt în carantină, cei care doresc să păstreze această tradiție, trebuie să știe că sunt premise grupurile mici, de maximum 3 persoane, iar măsurile de protecție să fie respectate.


Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233