COVID-19 ȘI TRAUMA COLECTIVĂ
Efectele pandemiei de coronavirus asupra stării psihice: depresie, anxietate, insomnie și stres
Depresie, anxietate, insomnie și stres. Majoritatea oamenilor au resimțit din plin aceste stări de la începutul crizei sanitare. Fie că ne referim la fiecare individ, fie la societate, pandemia de coronavirus ne-a forțat să ne schimbăm stilul de viață. Specialiștii numesc acest aspect „traumă colectivă” și face parte din categoria dezastrelor naturale.
Nesiguranța zilei de mâine și izolarea de cei apropiați contribuie la afectarea psihicului. Mulți constănțeni se confruntă în această perioadă cu faze de tristețe și anxietate.
„Mai trist, da. Nu îmi place și nu îmi convine deloc ce se întâmplă cu pandemia asta”, spune un constănțean.
„Mai descurajați, în tot cazul, dar am respectat regulile, am stat cât s-a putut în casă, ne luăm ce ne trebuie, farmacie și cam atât”, spune o constănțeancă.
Din cauza pandemiei, tot mai mulţi se confruntă cu stări de nelinişte. Multora le lipsește viața socială, alături de familie și prieteni.
„Anxietatea este una dintre problemele principale pe care eu le resimt. Sunt departe de familie, departe de prietenii mei, îmi lipsesc ieșirile cu prietenii foarte mult, dar asta este, trebuie să ne protejăm, să-i protejăm pe ai noștri și să mergem mai departe. Regulile ne împugn, dar și bunul simț ne impune să îi ținem departe pe cei dragi nouă, chiar dacă este foarte greu, tocmai pentru că ne gândim foarte-foarte mult la ei. Și îmi este foarte greu să stau departe de cei dragi mie, dar anul acesta așa se va întâmpla”, spune Camelia, pacientă.
Lunile de pandemie și perioadele de izolare, dar și restricțiile au afectat sănătatea mintală a multora dintre noi. Specialiștii spun că schimbarea forțată a comportamentului social a condus către un impact negativ asupra oamenilor.
„La nivel național, cât și la nivel mondial, cazurile celor care au simțit că sunt mai triști în această perioadă, că sunt mai debusolați, mai nesiguri din punct de vedere al stabilității financiare a crescut. Există date în care observăm că sunt din ce în ce mai multe persoane adulte cu sindrom de anxietate, cu oarecare simptome specifice depresiei și atunci este bine într-o oarecare măsură că se apropie aceste sărbători de iarnă, chiar dacă ele vor fi petrecute într-un mediu mai restrâns, spiritul sărbătorilor de iarnă aduce o anumită energie pozitivă în fiecare dintre noi”, declară Cristina Gemănaru, psihoterapeut.
Unii constănțeni spun că au luat situația ca atare și încearcă să-și păstreze tot timpul o stare bună de spirit. Încearcă să aibă mereu ceva de făcut, astfel că își găsesc modalități de adaptare la noile schimbări.
„Avem tot timpul de lucrat câte ceva, o diagramă, o nu știu ce. Ne facem de lucru. Numai ca să nu pățim alte nenorociri la anii noștri”, spune o constănțeancă.
O gândire pozitivă și crearea unor activități care să binedispună, par a fi cheia pentru un psihic sănătos. Conectarea emoțională este esențială, precum și menținerea rutinei familiare sau crearea unei rutine noi.