PROIECT CU SCANDAL
Patronii cluburilor din Mamaia Nord acuză Apele Române pentru modificărilor aduse plajelor
Lărgirea plajelor în nordul stațiunii Mamaia naște un scandal imens printre patronii cluburilor de lux și-a plajelor de fițe. Lucrările de anvergură nu doar că au mărit suprafață de uscat, luând 50 de metri din mare, dar au și înălțat nisipul cu un metru - doi, în plus. Și cluburile și beach barurile sunt îngropate acum sub nivelul plajei, și-n plus față de asta, la vară șezlongurile foarte scumpe nu vor mai sta chiar lângă apă.
În numai două luni, plaja din nordul stațiunii Mamaia s-a lărgit cu cel puțin 150 de metri. Până la primăvară, România va câștiga astfel 50 de hectare de teren. Însă înălțarea nisipului cu doi-trei metri, i-a luat prin surprindere pe managerii cluburilor de lux care s-au întâlnit azi cu Apele Române pe plaja din Mamaia. Printre patroni, mocnește revolta.
Plaja cea nouă e mult mai sus față de nivelul mării, iar asta vine cu multe necazuri pentru investitorii din Mamaia Nord.
„Probabil apele pluviale se vor aduna în fața clădirii. Nu avem sistem de colectare a apelor pentru că n-a fost prevăzut. Aflăm post-eveniment că ne-am coborât cu un metru sub cota zero a nisipului”, declară Ionuț Barbu, manager de club.
Construcțiile vechi de plajă trebuiesc demolate acum, și refăcute pe noile amplasamente, cu unul sau doi metri mai sus, față de vara trecută.
„Nu poate nimeni să mute un beach bar niciodată! N-ai cum: el e prins în cuie, holșuruburi, n-ai cum. Si dac-ar fi să-l muți, unde-l duci? Unde-l depozitezi?! Vom intra cu vola efectiv în ele și vom reface altele în primăvară”, declară Mihai Spanțoveanu, manager de plajă.
Și asta nu e tot, pentru că necazurile afaceriștilor din turism nu se opresc aici. Uniunea Europeană nu permite activități comerciale și profit financiar pe investițiile cu bani europeni. În Mamaia Nord șezlongurile se închiriau cu 50 sau cu 75 de lei în zona cluburilor de fițe, iar paturile și baldachinele cu 200-300 de lei. Pe plajă nou construită nu vor avea voie să coste bani. Iar asta înseamnă pierderi pentru operatorii de plajă.
„Efectul de a fi la nivelul apei, la buza apei va dispărea complet, pentru că vom avea clienții care vor trebui să parcurgă aproximativ 50-80 de metri până la plajă. Deci toate pozițiile premium vor deveni în plan secundar. Vor avea prioritate cei cu cearșafuri”, declară Alin Negulescu, manager club de lux.
Patronii cluburilor și managerii plajelor se văd în pierdere, deodată. Soluția ar fi ca Apele Române să le permită într-un fel sau altul, să-și ducă afacerile generatoare de profit pe plajă nou creată, adică lângă apă.
„Noi vom face toate demersurile necesare către Ministerul de Finanțe pentru a vedea dacă putem să adiționăm sectoarele noi de plajă la cele vechi”, declară Bogdan Bola, director Apele Române Dobrogea Litoral.
Anul acesta Apele Române au micșorat cu 30% valoarea contractelor de închiriere a plajelor, din cauza pierderilor generate de pandemia de COVID.