NEREGULI ÎN SISTEMUL SANITAR
JUDEȚUL CONSTANȚA. 71 de nereguli identificate în Secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă ale spitalelor
71 de nereguli! Atâtea au fost descoperite în secțiile de Terapie Intensivă ale unităților medicale din județ, în baza unei acțiuni care a vizat apărarea împotriva incendiilor. Din acestea, doar 11 au fost remediate până în prezent, pe timpul verificărilor. Sunt concluziile controalelor efectuate în spitalele de stat și private din Constanța. Iar în aceste condiții, nu este de mirare că oamenii nu se simt în siguranță atunci când trebuie să ajungă într-o instituție sanitară.
La jumătatea lunii noiembrie, la doar o zi după tragedia din Piatra Neamț, începeau controalele în Secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din spitalele din toată țara. Vizate de acțiune au fost și unitățile din Constanța.
„Specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al județului Constanța, împreună cu reprezentanți ai DSP și ISCIR, au efectuat 14 controale în secțiile de ATI ale unităților spitalicești existente la nivelul județului Constanța”, declară plutonier adjutant Anca Chiriță, purtător de cuvânt ISU Dobrogea.
Iar concluziile controalelor desfășurate timp de o lună sunt mai mult decât îngrijorătoare.
„Au fost identificate 71 de deficiențe dar s-au aplicat și 71 de sancțiuni”, declară plutonier adjutant Anca Chiriță, purtător de cuvânt ISU Dobrogea.
Și doar 11 dintre aceste deficiențe au fost remediate în perioada verificărilor, mai arată Inspectoratul pentru Situații de Urgență Constanța. Controalele au scos la suprafață probleme grave: în unele construcții nu existau instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor. Iar acolo unde erau, nu funcționau sau nu erau întreținute. Nici hidranți sau stingătoare de incendiu nu au găsit pompierii în toate unitățile verificate.
Una dintre neregulile constate este funcționare fără autorizație de securitate la incendiu. În acest caz este și SCJU din Constanța. Doar că aici lipsa autorizației este motivată de lucrările de investiție care se desfășoară în unitatea medicală.
Pe lista instituțiilor spitalicești care nu au autorizație sunt și unități private din Constanța, dintre care și o maternitate, dar și Spitalul COVID din Mangalia și cel suport din Palazu Mare. În total sunt 10 construcții. Spitalul de Boli Infecțioase nu necesită autorizație pentru că este foarte vechi, și doar șapte clădiri aflate în evidența ISU Dobrogea au autorizație. În aceste condiții, temerile constănțenilor par justificate.
„Mi-este teamă. Nu vreau să mă îmbolnăvesc. Mă rog mereu să fiu sănătoasă, să nu ajung în spital”, spune o constănțeancă.
„În România nu ești sigur niciodată. N-ai cum să fii sigur”, spune un constănțean.
În urma controalelor, s-a mai stabilit că în unele clădiri spitalicești nu existau instalații electrice defecte, improvizate sau suprasolicitate și nu erau asigurate condițiile de evacuare în cazul producerii situațiilor de urgență. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dobrogea nu precizează și care sunt unitățile medicale în care au fost găsite toate aceste probleme.