STUDENŢI VOLUNTARI ÎN SPITALELE COVID-19
CONSTANŢA. Andreea şi Yener, alături de medici, în linia întâi: ''Sunt epuizaţi şi chiar au nevoie de ajutorul nostru''
Peste 80 de studenți de la Facultatea de Medicină a Universității Ovidius din Constanța vor face voluntariat în spitalele COVID-19 din județ. Este modalitatea lor de a își arăta sprijinul față de doctorii care luptă de luni de zile cu noul coronavirus. Astăzi vă prezentăm 2 tineri care au ales să se implice activ în criza sanitară.
Andreea Bugescu și Yener Ibadula sunt studenți la medicină generală în cadrul Universității Ovidius din Constanța. Andreea este în anul 6, iar Yener în anul 5. Ambii s-au înscris pentru a face voluntariat în spitalele COVID și suport COVID din județul Constanța. Viitorii doctori vor lucra sub îndrumarea cadrelor medicale din spitalele în care au fost repartizați.
„Eu am fost repartizată la Spitalul Militar, pe o secţiune în partea de asistenţă primară. Noi o să facem partea practică a ceea ce fac asistentele medicale la momentul actual", a spus Andreea Bugescu, student voluntar.
Yener are doar 23 de ani. Spune că nu a stat nicio clipă pe gânduri când a aflat de voluntariat. De altfel, este modalitatea tinerilor studenți de a se implica în lupta pe care o duc acum medicii.
„Am fost repartizat la Spitalul Mangalia. Încercăm să ajutăm cât putem de mult având în vedere situaţia de criză prin care trecem şi faptul că toată lumea ştie că medicii sunt epuizaţi şi chiar au nevoie de ajutorul nostru”, a spus Yener Ibadula, şi el student voluntar.
„Cred că este datoria noastră de studenţi, mai ales în ultimul an, să luăm puţin contact cu ce înseamnă cu adevărat viaţa de medic, mai ales în această perioadă”, a precizat Andreea Bugescu.
În județul Constanța, peste 80 de studenți de la Facultatea de Medicină a
Universității Ovidius vor activa alături de medici specialiști din județ.
„Gestul lor este un exemplu de integrare în comunitate, de dăruire faţă de meseria pe care o vor îmbrăţişa în scurt timp, un gest care ne arată că tineri prioritizează binele nostru comun”, a declarat Valentin Vanghelescu, purtător de cuvânt al Universității Ovidius din Constanța.
Tinerii studenți spun că gestul lor nu are nicio legătură cu banii pe care au anunțat autoritățile naționale că îi vor primi voluntarii. Îi îndeamnă și pe restul să se implice în orice fel pot în lupta cu pandemia. Iar prevenția este cea mai bună opțiune de a îi proteja pe cei apropiați.
„Știu că a devenit obositoare această perioadă, dar cred că ne putem proteja în primul rând părinţii pentru că ei sunt cei maia fectaţi în perioada aceasta din cauza vârstei şi a bolilor care sunt sunt asociate”, a mai spus Andreea Bugescu.
„Să evităm spaţiile aglomerate acum, când oraşul este în carantină, să ieşim doar pentru situaţiile menţionate de autorităţi, izolarea ar fi cel mai bun lucru”, a completat Yener Ibadula.
Voluntariatul propriu zis va începe de săptămâna viitoare. Tinerii ar urma să petreacă între 4 și 8 ore în spitalele COVID și suport COVID. La nivel național, aproximativ 2000 de studenți au ales să se alăture acestei cauze.