dobroge.tv

Live

Rachete americane de ultimă generație, testate în poligonul Capu Midia

20 noiembrie 2020
Publicitate

Sisteme de artilerie ghidate de ultimă generație, ghidate prin GPS, ce permit angajarea țintelor până la 300 de kilometri. Sunt rachete americane care au fost testate la Capu Midia și care, de anul viitor vor intra în dotarea Armatei Române. În prezent, țara noastră beneficiază de un sistem de rachete cu mult depășit.

Peste 130 de militari români și americani cu 30 de mijloace tehnice au participat la exercițiul comun Rapid Falcon, desfășurat, succesiv, în Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu și în poligonul Capu Midia.

Rapid Falcon este un exerciţiu cu termen scurt de notificare, ce presupune deplasarea rapidă în teren, executarea tragerii şi întoarcerea personalului şi armelor în cazărmi

Tragerile s-au efectuat cu două sisteme de artilerie HIMARS și trei lansatoare multiple de rachete LAROM.

Tragerile vor demonstra nu doar compatibilitate și interoperabilitatea între militarii americani și militarii români, dar vor ilustra prezentul și viitorul în ceea ce privește înzestrarea Armatei Române”, declară Ludovic Orban, premierul României.

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate şi utilizate în misiuni reale de americani. Prezintă o capacitate de luptă superioară și asigură un avantaj substanțial.

În doar câteva luni, România va primi propriul sistem HIMARS. România va fi primul aliat NATO care va primi și dezvolta sistemul. Prin introducerea sistemului HIMARS în strategia sa de apărare, România își întărește rolul de garant al securității Europei și Mării Negre. O Românie puternică înseamnă o Europă puternică și siguranță pentru generațiile viitoare”, declară Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România.

Sistemele mobile de artilerie HIMARS au o tehnologie de top și permit angajarea țintelor până la 300 de kilometri. Au fost testate în conflictele din Irak, Afganistan si Siria. Sunt ghidate prin GPS şi au o rată foarte mare de succes. Pe lângă Statele Unite, HIMARS mai sunt operate de Emiratele Arabe Unite şi Iordania. În plus, în afară de România, ţări ca Polonia, Qatar, Canada sau Spania au solicitat astfel de sisteme

Reprezintă un transfer de înaltă tehnologie și contribuie la crearea unor capabilități militare credibile, pentru tot ceea ce înseamnă partea de responsabilitate națională. Și totodată, să ne consolidăm statutul de aliat credibil în tot ceea ce înseamna ansamblul acesta de măsuri pentru întărirea descurajării și apărării pe flancul estic al Alianței Nord Atlantice și al Uniunii Europene”, spune Nicolae Ciucă, ministrul Apărării.

Sistemele de rachete care se află acum în dotarea Armatei Române - LAROM, sunt mai puţin performante. Nu zboară mai departe de 45 de kilometri și nu sunt dirijate către țintă Odată lansate, își păstrează traiectoria pe care au fost trimise inițial. În plus de asta, nu pot lovi ținte individuale. Au fost unele dintre motivele care au stat la baza deciziei României de a achiziționa sistemele mobile de artilerie HIMARS. Din 2021, țara noastră va beneficia de acest sistem. Costul achiziției se ridică la 1,2 miliarde de dolari, fără TVA.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233