dobroge.tv

Live

Proiect cofinanțat de Uniunea Europeană

A început înnisiparea în stațiunea Mamaia, prin proiectul „Reducerea eroziunii costiere”

17 noiembrie 2020
Publicitate

În stațiunea Mamaia este un adevărat spectacol în aceste zile. Se lucrează la foc continuu pentru lărgirea plajelor, un proiect important la nivel local și național. Din păcate, accesul persoanelor pe plajă este strict interzis în timpul lucrărilor. Vestea bună este că sezonul estival 2020-2021 va debuta cu o plajă generoasă în stațiunea Mamaia. Celelalte loturi vor fi gata la sfârșitul lui 2023.

De câteva zile, în stațiunea Mamaia a început înnisiparea propriu-zisă. Se muncește fără întrerupere la lățirea porțiunilor de nisip. Frontul înaintează cu 50 de metri liniari în fiecare zi, spun experții.

Aproximativ 4,5 milioane de metri cubi de nisip vor fi aduși din Marea Neagră și cu ajutorul lor se vor crea aproape 53 de hectare noi de plajă.

Ceea ce înseamnă undeva la șapte kilometri. Pentru ca proiectul să decurgă fără probleme, totul este atent supravegheat, iar lucrările se desfășoară cu cele mai bune echipamente. De pildă, draga refulantă care preia nisipul de pe fundul Mării Negre și îl pompează pe plajă este una dintre cele mai performante din lume.

Cam toate echipamentele cu care se lucrează în cadrul acestui proiect sunt printer cele mai performante. Lucrăm numai cu tehnologie de ultimă oră. Inclusiv partea de testări de laborator, se lucrează numai cu cele mai avansate laboratoare, cele mai avansate soluții software și bineînțeles, și utilajele sunt la același nivel”, spune Nicușor Buzgaru, manager proiect.

Zona avea nevoie urgentă de înnisipare, mai spun specialiștii. Este un proces în urma căruia, timp de cel puțin 50 de ani de la finalizare, nu vor mai fi probleme cu eroziunea. Plaja va ajunge la o cotă plus 3 față de nivelul mării, iar experții garantează că turiștii și localnicii vor avea parte de tot confortul.

Etapa aceasta pe care o vedem aici pe Constanța ne așteptăm șă se finalizeze foarte repede, undeva în luna aprilie a anului viitor. Astfel încât sezonul estival 2021 deja să poată debuta pe o plajă nouă”, mai spune Nicușor Buzgaru, manager proiect.

Celelalte loturi, 10 la număr, ar urma să fie finalizate până la sfârșitul anului 2023. Pe de altă parte, chiar dacă fenomenul de înnisipare este spectaculos și nu sunt puțini cei care și-ar dori să vadă cum decurg lucrările, accesul pe plajă, în acestă perioadă, este strict interzis, din cauza utilajelor de mare tonaj și a fenomenul de nisip mișcător, ce apare ca urmare a amestecului de nisip și apă.

Este posibil ca cineva care ar pătrunde în amplasament să se trezească într-o situație neplăcută, potential periculoasă, pur și simplu să se îngroape în nisip”, adaugă Nicușor Buzgaru, manager proiect.

Lucrările au loc în cadrul proiectului „Reducerea eroziunii costiere”, faza a doua, iar costurile proiectului, cofinnațat de Uniunea Europeană, depășesc 752 de milioane de euro.

Publicitate

Mai multe
URMĂREȘTE

Fii la curent cu emisiunile
Dobrogea TV, pe canalul nostru
de YouTube!

Lumina lui Hristos

DESPRE GRIJILE VIEȚII

Lumina lui Hristos

DE LA MOARTE LA VIAȚĂ

Lumina lui Hristos

IUBIREA CARE UCIDE

Lumina lui Hristos

APOSTOLIA MILENIULUI III

Lumina lui Hristos

PUTEREA CRUCII

Lumina lui Hristos

URMAREA LUI HRISTOS

Lumina lui Hristos

PĂCATUL NEOMENIEI

Dacă aveți informații care pot deveni o știre, vă rugăm să ni le transmiteți pe WhatsApp, la nr.: 0774402233